Az 1900-as évek elején Nemeskéri Kiss Pál gödi földbirtokos 3000 kötetes könyvtárat létesített kúriájának egyik szárnyában. A köteteket egyforma kötéssel, valamint „Göd pusztai olvasókör népkönyvtára” felirattal látta el. Ezek a könyvek azonban az idők során szétszóródtak – mesélt a gödi könyvtártörténet kezdeteiről Szabóné Hegyi Valéria, a Gödi Városi Könyvtár ez év elején újraválasztott igazgatónője.

Valéria három egységet vezet: a gödi József Attila Művelődési Házban a központi és a Katica gyermekkönyvtárat, valamint Felsőgödön az Ady Endre fiókkönyvtárat. Összesen közel 60000 dokumentum alkotja a könyvtár állományát, javarészt könyvek, de vannak hangoskönyvek, CD-k, DVD-k és számos folyóirat.

Visszatérve a múltra: Alsógödön 1951-ben nyílt meg a népkönyvtár a hajdani Fácán vendéglő épületében, amely 1966-ban öltözött át a JAMH- ba. A felsőgödi Ady Klub 1970-ben épült, rá két évre itt nyílt meg az Ady Endre Klubkönyvtár. A két könyvtár 1978-ban egyesült, a gyermekkönyvtár pedig 1987 óta működik a központi könyvtár emeletén.

A könyvtárak állománya folyamatosan bővül, évente kb. 2300 kötettel. Éves szinten közel 3,5 millió forintot tudnak könyv- és folyóiratbeszerzésre fordítani, ennek nagy része önkormányzati támogatás, de gyakran pályáznak, például a Márai programban. Az állománybővítés naprakészségét biztosítja, hogy az egyik munkatárs folyamatosan figyeli a megjelent újdonságokat és a recenziókat, s kezdeményezi az olvasók érdeklődésére számot tartó művek beszerzését. Örömmel veszik, ha maguk az olvasók is tesznek javaslatokat.

A három egységben körülbelül 2000 beiratkozott olvasó van – érdekesség, hogy a gyermekkönyvtárba gyakran a szülők is beiratkoznak. Egyszerre 8 könyvet, 8 folyóiratot, 4 DVD-t, 4 hangoskönyvet lehet kikölcsönözni, és kétszeri hosszabbításra van lehetőség – de például vizsgák idején a tanulókkal szemben rugalmasabbak. Tavaly összesen közel 50000 kölcsönzés történt, ebből kb. 20000 a fiókkönyvtárban. Ha egy keresett mű nincs meg a könyvtár állományában, a könyvtárközi kölcsönzés révén igyekeznek kielégíteni az olvasói igényt. A könyvtár honlapján elérhető a katalógus, így mód nyílik az otthoni böngészésre, ahogy az online történő hosszabbításra és előjegyzésre is.

A háromhavi kényszerű bezárással járó karantén-időszakot követően jelentősen megnövekedett a forgalom, ami megmutatta, mennyire hiányzott a könyvtár az olvasóknak.

Az állomány nagyon sokszínű, vannak kötetek a hetvenes évekből, de megtalálhatók benne a kortárs szépirodalmi, és természetesen tudományos, ismeretterjesztő művek is. Nagyon népszerűek a krimik, a romantikus történetek, de jónéhányan keresik a legfrissebb magyar és világirodalmi műveket is. A folyóiratok terén igen színes a kínálat. Az NKA támogatásának köszönhetően kiadott periodikákból egy teljes polcot foglalnak el az irodalmi és művészeti folyóiratok, emellett életmódmagazinok, kertészeti és egyéb hobbilapok, politikai és társadalmi tematikájú hetilapok kölcsönözhetőek. A legrégibb datálású kiadványukat nemrég vették, ez egy 1887 -ből, Dr. Szabó József tollából származó, „Göd környéke forrásainak geológiai s hidrografiai viszonyai” című értekezés.

Az önkormányzat 1994 óta évente megjelenteti a Gödi Almanachot, amelyben a város és lakói múltját és jelenét bemutató írások olvashatóak. A népszerű kiadványsorozat kötetei nemcsak kölcsönözhetőek, de meg is vásárolhatóak a könyvtárban.

A könyvtár munkatársai fontosnak tartják, hogy a könyvtáruk közösségi tér is legyen, ami mostanában sajnos nehezen megvalósítható. Hagyományos rendezvényeik a közel évtizedes múltra visszatekintő Gödi Könyvhétvége, és a Gödi Képeskönyvtár – utóbbi egy-egy illusztrátor műveiből készült kiállítás a JAMH kiállítótermében. Író-olvasó találkozókra is rendszeresen sor kerül, és gyerekprogramokból is bő a kínálat. Kézműves foglalkozások voltak/lesznek a Katicában, és amint lehet, folytatódik Csiki Lóránt népmesemondó heti programja is. Sajnos ebben a hónapban már a nagyon népszerű, Kávéalátét néven működő olvasókör is – amelyen 10-15 ember, gyakran a szerzővel együtt, beszélget egy könyvről – az online térbe költözik. S ha már online: a Könyves Kuvik nyílt Facebook-csoport tagjai megoszthatják egymással legújabb olvasmányélményeiket, és ajánlhatnak könyveket egymásnak.

Előző cikkGödön járt a Beatles: ilyen volt a kultúrtörténeti program a JAMH-ban
Következő cikkŐszi hangverseny a gödi József Attila Művelődési Házban