2007. március 13-án emberi csontokat találtak alapásás közben, fél méter mélyen a földes talajban Gödön, a Lánchíd utcában. A rendőrség akkor körözést adott ki. Ez még mindig érvényben van.

A korabeli szakértői vélemény alapján a talált csontok emberi csontok, nőnemű személytől származhatnak, aki 12-15 év körüli, 145-160 cm magas lehetett.

A halál időpontját a csontok felfedezése előtt több mint 30 évre teszik a szakértők. A rendőrségi körözés részletesen leírja a fogak állapotát, vélhetően azért, mert ezek segíthetnének az azonosításban. Hozzáteszi azt is, hogy a helyszínen semmilyen ruha vagy használati tárgy maradványa nem volt található.

Az eset duplán döglött akta: nemcsak az esetleges bűnügy elkövetője nem ismert, az áldozat kilétéről sincs semmi információja a felhívás ellenére a rendőrségnek.

Az ismeretlen holttestekkel kapcsolatban szigorú protokoll van a rendőrségnél. A megtalált, azonosítatlan testek nyilvántartásba kerülnek, de előtte ujjlenyomatot vesznek – ha tudnak, itt erről szó sem lehetett, a csontokon semmilyen lágyrész nem volt már. Vizsgálják a tetem fogazatát, és egyedi azonosítókat keresnek rajtuk. Ez lehet tetoválás, beépített protézis és műtéti heg is. Utóbbiakat egybevetik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nyilvántartásával, és ha nincs eredmény, először a körözéseket nézik át. Ha elképzelhető, hogy a megkerült testnek köze lehet egy eltűnt emberhez, akkor szembesíteni hívják azt, aki az eltűnést bejelentette. A halottvizsgálatkor természetesen DNS-mintát is vesznek.

Menczőné Fekete Margit, a körözési nyilvántartónál dolgozó kormánytisztviselő korábban a Zsaru Magazinnak elmondta, hogy nyáron a folyók, tavak, télen a fagyok szednek áldozatokat. Gyakoriak az erdőn, mezőn talált holttestek, de nem ritka a lakott területek kevésbé frekventált részein előkerült halott sem.

Az ismeretlen holttestek között egyébként nagyon sok a hajléktalan. A perifériára szorult társadalmi csoportokban az is jellemző, hogy az eltűnt embert a családja és a környezetében élők sem keresik, nem tesznek bejelentést, sokszor azt gondolják, a régen látott ember börtönbüntetését tölti.

A Gödön talált maradványoknál erről aligha lehet szó, hisz fiatal lányt keres csontjai alapján a rendőrség.

Ön szerint kiderül, hogy ki volt a kislány?

Előző cikkMi van, ha ne adj isten ipari baleset történik Gödön?
Következő cikkItt tart most a bölcsőde-ügy