A Rómaiak útján legyen vagy a Jávorka utcában? Erről folyik a vita jó ideje. Közben tavaly novemberben Göd pályázati pénzt is nyert a bölcsőde építésére. Most már csak a helyszínről kellene egyezségre jutni a képviselő-testületben. Ha ez nem sikerül, bukhatjuk a pénzt.

December közepén polgármesteri döntés született arról, hogy megkezdődhet a Rómaiak útján a megvalósítás előkészítése. Ezt az online Képviselői Tanács ülésen Balogh Csaba beszámolója szerint a képviselők többsége támogatta. A december 23-án beérkezett frakcióvezetői e-mailek viszont állítólag változatlanul a Jávorka utcát favorizálják. A veszélyhelyzet végén a képviselő-testületi többség a polgármester bármely döntését felülbírálhatja. Az idő azonban mindent felülírhat: a pályázaton elnyert támogatást nem lehet a végtelenségig görgetni.

Balogh Csaba polgármester portálunknak azzal érvelt a Jávorka utca ellen, hogy a zöldfelület csökkentése és a megoldhatatlan közlekedési problémák újabb gondokat okoznának, ha még egy intézményt helyeznének el a meglévők közvetlen közelében. “A támogatási feltételek szerint – a szerződés aláírását követő hat hónapon belül meg kell kezdeni az építkezést – az új helyszínen is megvalósítható a bölcsőde. Illetve, ha számításba vesszük, hogy a Jávorka utcára is új tervek kellenének, valójában mindkét alternatíva ugyanannyi időt vesz igénybe” – mondta.

Ezzel szemben Fülöp Zoltán képviselő, a polgármester által korábban leváltott alpolgármester szerint az új helyszínre való áthelyezéssel sok a gond, a támogatás kockáztatása, netán elvesztése időszűke miatt felmérhetetlen károkat okozna.

A Göd hangja oldalon, melyet Hlavács Judit önkormányzati képviselő és a Gödi Összefogás jegyez, megkérdezték a városlakókat is. Több forduló után végül szavazásra három opciót bocsátottak: a Jávorka utca (a villaépület meghagyásával vagy lebontásával) mellett az újonnan felmerült helyszín, a Rómaiak útja szerepelt, illetve az a lehetőség, hogy egyáltalán ne legyen bölcsőde. A voksok 43 százaléka a Rómaiak útja mellett szólt, 39 százalék lemondana a bölcsiről és 18 százalék támogatná a Jávorka utcai helyszínt. Vagyis bőven vannak, akik inkább lemondanának a 480 milliós állami támogatásról a 185 milliós önrész mellett, minthogy a Jávorka utcában legyen a bölcsőde.

Ön szerint legyen-e új bölcsőde állami támogatással?

Képünk illusztráció.

Előző cikkTudja valaki, kié lehet a Gödön talált gyerekcsontváz?
Következő cikkMagyar kirendeltségi iroda nyílt Kínában