Az év első napján még vetünk egy búcsúpillantást az éjfélkor hátrahagyott 2021-re. Míg tegnap eseményeket idéztünk fel, ma inkább abból merítünk, mivel gazdagítottak bennünket és olvasóinkat a gödiekkel készült interjúink vagy személyes városi élményeink. Jöjjenek hát a legek!

A legvarázslatosabb birodalom, ahova Önökkel együtt eljutottunk, Potyó Imréé volt. Az év természetfotósát elkísértük a Huzella kertbe és az ártéri erdőbe, megmutattunk Önöknek jó párat csodálatos képeiből, és megtudtuk, mi nyűgözi le a látvány mesterét a gödi természetben. Hogy mit lát, amikor beletúr például a falevelek közé, hogyan mozog varázslatos apró lények között vagy miként ragadja őt magával a dunavirágzás, amikor csodálatos milliós rajzások jönnek létre Felsőgödön a Duna Csárda alatt.

A képeknél maradva, számunkra a legkedvesebb esemény a Gödi Hírnök nagy nyári fotópályázata volt. A díjakat alig egy hónapja adtuk át, az élmény még mindenkiben friss. Csodálatos képeket küldtek be olvasóink, akik Gödnek több arcát is bemutatták. Így a Duna-part szépségét különböző napszakokban, a vízparti fényeket, a Homokszigetet, a város sétányait, de láthattunk képeket a Szálender lovastanyáról, az Oázis lakópark melletti golfpálya parkjáról vagy a Feneketlen-tó környékéről is. Sok közülük egészen egyedi látásmódot tükrözött, gyengéd szeretetet a város iránt. De készültek csodás pályázati képek másutt is, közülük sok egészen fantasztikus volt.

A legpáratlanabb iskola, a Búzaszem igazgatója elmesélte a Gödi Hírnöknek, hogy azért lettek feleségével iskolaalapítók, hogy a hagyományok átadásával boldog embereket neveljenek – olyanokat, akik a családjuk, közösségük, egyházuk, nemzetünk kovászai lesznek. 2004 óta komoly hírnévre tettek szert egy általános és egy művészeti iskola összefonásával, különleges óráikkal, a szülőkkel közös neveléssel, eredményeikkel. Hatalmas összefogással most épülő tornatermüket városi közösségi térnek is szánják, így is szorosabbá téve a kapcsot az iskola és az őt körülvevő világ között.

A legintimebb cikkeink a Gödön élő művészházaspárokról szóltak. Megismerkedhettünk a zenész Holló Auréllal és Szabó Judittal, ellátogattunk Krulik Eszterhez és férjéhez, Schlanger Tamáshoz, jártunk a kétnyelvű családnál, a nemezelő Marczika Juditnál és a hegedűhúrokat készítő Bernd Etzlernél, felkerestük a “Művészeti életpálya elismerés” díjjal kitüntetett műbútorasztalos Vizer Józsefet, megcsodáltuk Kollonits Klára operaénekes szemkápráztató rózsáit és különleges házát. Ők mind, mind vallottak nekünk nem csak művészetükről, de az életükről is. Köszönjük!

A legmozgékonyabb interjúalanyunk kétségkívül Wagner László volt, aki az egész várost megmozgatja programjaival. A helyi kulturális élet megkerülhetetlen szereplőjévé vált, ő álmodta meg és járatja csúcsra sok-sok sportos program mellett a Belépés Családostul mozgalmat is. Valamikor az egyedülálló, modellteremtő gödi piarista szakiskolában tanított, melynek alapítója

a leginkább magával ragadó egyéniségek egyike, Jelenits István atya. Göd országszerte ismert díszpolgára, piarista szerzetes, teológus, író, magyar- és hittanszakos tanár nemrégiben volt 89 éves. Ebből az alkalomból megmutattuk Önöknek azt a dokumentumfilmet, melyben rendkívüli humorral, huncutsággal, bölcsességgel beszél életútjáról és a világról.

Végül jöjjön legcukibb videónk. Maci kutyával kirándultunk az őszi verőfényben a gödi Duna-parton. Maci hetente háromszor is kijár ide, ez a kedvenc helye, ahol négylábú barátaival szabadon és boldogan veheti birtokba a természetet.

Ezzel az önfeledt szaladgálással kívánunk Önöknek a Gödi Hírnök minden munkatársa nevében boldog újévet!

Fotó: Potyó Imre képe a dunavirágzásról

Előző cikkUtcafórumot tartottak Gödön a védőfásításról
Következő cikkGödről kilenc kutya futott világgá az éjjel