Volentics Gyula a Mesélő gödi képes levelezőlapok és az Üdvözlet Gödről! című köteteivel jelentős helytörténeti munkát rakott le az asztalra. Nem hiszem, hogy van gödi halhatatlanok társasága, de ha lenne, akkor megérdemelten ott lenne a helye a szerzőnek is. Göd csodálatos fekvésével, Duna-parti villáival mindig is kedvelt üdülőtelepülés volt, gazdag képeslap-gyűjteménnyel. Ezeket a képeslapokat vette sorra Volentics Gyula helytörténeti kutató, fontos helytörténeti érdekességekkel, információkkal. A könyveket élvezet lapozni, olvasmánynak is nagyszerűek, igazi helytörténeti csemegék.

Honnan jött az ötlet, hogy képeslapból álló köteteket szerkesszen?

Én gyűjtöttem a képeslapokat, és én vagyok a kötet szerkesztője és írója is. Több mint 20 éve foglalkozom helytörténettel. Először Sződ történetét tanulmányoztam, és megírtam egy több, mint 600 oldalas monográfiát. Mivel Felsőgöd 1915-ben, Alsógöd pedig 1921-ben vált ki Sződből, így közvetve sok információt szereztem ezekről a településekről is. A Gödi Almanach sorozatot már korábbról ismertem, ez 19 kötetből áll. Az idősebb szerző- és gyűjtőtársaktól kaptam a motivációt és elkezdtem gyűjteni a képeslapokat. Két jelentős hagyatékot is sikerült megvásárolni. Az ezekben fellelt és a könyvekben bemutatott képek unikálisak, korábban nem voltak publikálva. Árverésen is vettem jó pár képeslapot, sokat csere útján szereztem, illetve használtcikk piacokon. Lett egy 500 db-os gyűjteményem. Kistelepülésekről, agrárfalvakról jellemzően 10-15 féle képeslap volt a két világháború között, a képeslapkiadás aranykorában megjelentetve. A települések a fő intézményekről, a templomról, a vasútállomásról, az iskoláról készítettek képeslapokat. Egy Vác nagyságú településről akár 3000 képeslap is készülhetett, Budapestről pedig rengeteg. Göd azért érdekes, mert két településből egyesült és 3 vasútállomása, a 3 felekezetnek pedig 6 temploma van. Mivel turisztikailag mindig vonzó helynek számított, ezért az étterem kínálata is gazdag volt. Nem agrár-, hanem üdülőtelepülésből fejlődött ki, ezért az építészeti öröksége is különleges. A kiadók szívesen megmutatták a lapokon a kisebb villákat, illetve Floch-R. Alfréd földbirtokos a parcellázás egyik jó reklámhordozójának tekintette a képeslapot. A fotók mellett leírták, hogy miért jó befektetés itt telket vásárolni.

Miért fontos dokumentumok a képeslapok?

A képeslap egy összetett kordokumentum. Egyrészt emlékeket ébreszt, gyönyörködtet és a békebeli idők illúzióját hozza vissza. Sok forrásértékű információval is szolgál, hiszen a hátoldalon elolvashatjuk, hogy ki, kinek írt, mikor és miről. A postabélyegzés elárulja, hogy milyen gyorsan kapták meg a lapokat. A Nemeskéri család sokat levelezett, de nagyon sok művésznek is volt ingatlana Gödön. A képeslapok gyűjtése helytörténeti szempontból nagyon fontos, hiszen a kulturális örökséget nyomon tudjuk követni általuk. A 20.század elején a fotókon a családok jellemzően magánjellegű képeket készítettek. Közintézményeket, közterületeket nem nagyon fényképeztek, a képeslapok viszont erről szólnak, hiszen megmutatják az éttermeket, utcaképet, a települések központját. Fontos még megjegyezni, hogy ez nem retró!

A képeslapok közlése mellett komoly helytörténeti információkat is közölt a két kötetben.

Az elmúlt 22 évben komoly tudásanyag gyűlt össze. Az Almanach sorozatból, levéltárakból, lexikonokból, az itt élők történeteiből kerültek a könyvbe az információk. Ha láttam egy szép épületet, mindig érdekelt, hogy ki építette, mikor, és milyen titok lengi körül. Jelenleg a legszebb házakban közintézmények vannak Gödön. A gyárosok, bankárok korábbi villái az államosítás után a fővárosi gyáraknak, üzemeknek lettek az üdülői. A rendszerváltás során ezek magánkézbe kerültek, vagy intézményt helyeztek el benne.

Melyik időszakot sikerült bemutatnia képeslapok által?

Az első gödi képeslap, amit ismerünk, 1899-ben készült a gödi vasútállomásról, és a II. világháború végén készült lapok azok, amelyek még bemutatásra érdemesek. Régen sok képeslapkiadó vállalat volt, majd ezeket államosították. Napjainkban nem divat már a képeslap, nem küldenek az emberek egymásnak, de maradandó értéket képviselnek. Az első kötetet, a Mesélő gödi képes levelezőlapokat 2012-ben adtuk ki és nagy sikere volt. Fél év alatt elfogyott. Ennek a folytatását, bővített kiadását készítettem el 2015-ben Üdvözlet Gödről! címmel. A második kötetben már 650 kép található.

Van kedvenc képeslapja?

Nagyon sok van, de lehetetlen közülük választani. Amióta árverezőházak vannak, azóta nyomon lehet követni, hogy hol, milyen tételek jelentek meg. A legnagyobb kuriózumnak azok a lapok számítanak, melyeket nem ismert senki korábban. Nagyritkán egy-egy darab is előkerült és én megvettem. Húszezer forintot ér egy ilyen képeslap, ami talán már nem is olyan kis összeg.

A szerkesztés közben mennyire került közelebb Gödhöz?

Egy ilyen anyaggyűjtés, feldolgozás, fotózás során annyira megismerjük a település minden zegét-zugát, hogy megszeretjük. Amikor végigmegyek autóval Gödön, jó érzés, hogy tudom a történetét a villáknak. Ezek az ismeretek hasznosíthatók örökségvédelmi túrákhoz, felhasználhatók a villakutatásban, illetve turisztikában is. Sok olyan dolgot sikerült feltárni, amiről nem tudtak az elődök, hiába volt már korábban a nagysikerű Gödi Almanach sorozat. A mai napig is megkeresnek háztulajdonosok, hogy mit tudok egy adott épületről, kié volt, hogyan újítsák fel, hogy hűek maradjanak a villa stílusához. Legutóbb egy főiskolás keresett meg, aki Göd idegenforgalmáról írta a diplomamunkáját. Jó érzés, hogy tudtam neki segíteni.

Az első kötethez az elismert író, Németh László lánya, Németh Magda írt előszót. Németh László nagyon sok időt töltött Gödön, ismert a villájuk is, amelyben éltek. A második könyv ajánló szövegét Dr .Göncz Árpádné írta. Nekik is volt nyaralójuk Gödön?

Igen, van Felsőgödön egy pici házuk, ahol a családi összejöveteleket rendezték. Dr. Göncz Árpádné szülei a háború után menekültek Felsőgödre Budáról, ahol bombatalálat érte a lakásukat. Családjuk több, mint 60 éve kötődik Gödhöz. Szeretetteljes ajánlót írt a kötethez.

Mi a következő új munkája?

Néhány éve Sződliget történetén dolgozom. Sajnos Sződliget esetében nincs ilyen sok képeslap, mint Gödön, körülbelül 70 darabot tudunk kötetbe szerkeszteni, de ettől eltekintve, ez is izgalmas helytörténeti munka lesz.

Előző cikkA polgármester szerint a lakosság többsége feloszlatná a testületet
Következő cikkÜzennek a képek – Kiállításmegnyitón jártunk