Hangos visszaszámlálással indította el a debreceni közönség a 16. Székelyföldi Kerékpáros Körversenyt a Nagyerdei Körúton. A hazai szakasz röviddel dél után ért véget.

A start előtti percekben Debrecen sportért felelős alpolgármestere, Barcs Lajos vehette át a körverseny vezérigazgatójától, Lukács Lászlótól a szervezők díszoklevelét, amiért a városvezetők minden erejükkel támogatták a debreceni szakasz létrejöttét.

A versenyzők hét debreceni kört tekertek, összesen 91,7 kilométer hosszan. A körpálya mindig nehéz, amit most nehezített, hogy ez volt a verseny első napja – mondta portálunknak egyikük, a Giotti Victoria–Savini Due csapatban 76-os rajtszámmal kerekező Szarka Gergely. ”A megkülönböztetett trikókat még nem osztották ki, ott lebegett mindenkinek a szeme előtt, hogy talán elcsíphet egy ilyent. Egy városi pálya azért is mindig nehéz, mert ott máskor autók járnak, és a kifolyt olaj, a felhordott sóder technikai szempontból súlyosbítja a helyzetet. Igaz, itt most mindent letakarítottak és a síneket is lefedték. A 90 kilométer nagyon kevés, az ilyen rövid szakasz nem szokványos. De a verseny izgalmas, vannak komoly csapatok, erős emberekkel.”

A debreceni etap valamivel a déli harangszó megszólalása előtt fejeződött be. A verseny kezdetén Roy Duijvesteijn holland versenyző húzott el a többiek előtt, de az utolsó nagyerdei kört a lengyel Szymon Rekita és az olasz Bryan Olivo kezdhette el, több mint 23 másodperces előnnyel versenytársaik előtt. Komoly mezőnyhajrá után a célegyenesben a legjobb sprinterek gyűjtötték össze erejüket.

A szakaszgyőztes a 75-ös rajtszámmal induló olasz Nicolas Dalla Valle lett, aki 1.57.22-es idővel nyerte a debreceni versenyt, második helyen a 35-ös rajtszámú Daneil Skerl, olasz kerékpáros végzett, míg harmadikként a 11-es rajtszámú lengyel Filip Prokopisin ért célba. A győztesek átvették a megérdemelt kupáikat a verseny szervezőitől. A legeredményesebb magyar kerékpáros Karl Ádám, a legsikeresebb 23 év alatti versenyző a második helyezett Daniel Skerl lett, a leggyorsabban tekerő román versenyző díját pedig Adi Narcis Marcu vette át.

A Székelyföldi Körverseny második etapja Marosvásárhelyről rajtol és Csíkszeredában zárul, a harmadik szakaszon Csíkszeredából Sepsiszentgyörgyre kerekeznek a sportolók, a negyedik versenynapon Sepsiszentgyörgyről indulva, Erdővidéken át Székelyudvarhelyre érkeznek, a zárószakaszon pedig a Székelyudvarhely – Bucsin-tető – Gyergyószentmiklós – Csíkszereda útvonalon haladnak majd. A zárónap augusztus 13.

Előző cikkEnnyibe kerül az óvodai, iskolai étkezés ősztől Gödön
Következő cikkDokumentumfilm-sorozat készül a Gödről indult Szalai Attilával – kukkantson bele!