Idén januárban megszületett ötlet valósult meg a Székelyföldi Körverseny debreceni szakaszának megszervezésével – tudtuk meg ​Lukács Lászlótól, a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny vezérigazgatójától. A szervezők áldozatos munkájának köszönhetően sikerült létrehozni a debreceni startot pár hónap alatt. „ A székely körverseny ettől az évtől már nemcsak attól nemzetközi, hogy 8-10 külföldi csapat versenyzői vesznek részt benne, hanem, hogy 2 ország területén zajlik”- emelte ki a szervező.

A debreceni 91 km-es első szakasz után a következő etap Marosvásárhelyről indul és Csíkszeredán fejeződik be, kicsivel több mint 161 km után. A harmadik szakasz a Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy közötti 136,8 km-es táv lesz. A negyedik napon 144 km-et tekernek a versenyzők Sepsiszentgyörgy és Hargitafürdő között, majd az utolsó szakasz Székelyudvarhely és Csíkszereda közötti 149 km-es tekeréssel zárul. Lukács László reméli: a 17. Székelykör ismét Debrecenből indul jövőre.

Barcs Lajos, Debrecen város sportért felelős alpolgármestere esti beszédében kiemelte: a város számára megtiszteltetés, hogy először Debrecenből indulhat el a székely körverseny, amely szakított az eddigi hagyományaival, és a három székelyföldi megye mellett a magyarországi Debrecen is bekapcsolódhatott. A második legnagyobb magyar város alkalmas arra, hogy lebonyolítsa az itteni szakasz megszervezését, másrészt a város a gazdasági, kulturális értékei mellett most a sportban is megmutathatja erejét. Az országúti kerékpározás Debrecenben az elmúlt években erőre kapott, hiszen a kormány korábban már döntött arról, hogy itt épülhet meg az új Velodom, melynek az első ütemeként átadott VeloParkot már áprilistól használják a debreceni országúti kerékpárosok. Az alpolgármester kifejtette, hogy a versenyszervezés terén is tapasztalt már a város, hiszen 2020-ban a Tour de Hongrie egyik szakaszát Debrecenben tartották. Az infrastruktúra folyamatosan fejlődik a városban, ahol a debreceni sportcentrumon belül a DSI Cycling Teamnek van országúti kerékpáros versenycsapata, így remélhetőleg egyre több fiatal próbálhatja ki tehetségét ebben a sportágban. Az alpolgármester elújságolta azt is, hogy Debrecennek 90 km hosszú kerékpárút-hálózata van, amelyet 120 km-re kívánnak bővíteni a következő évben. A verseny turisztikai szempontból is jelentős, hiszen a televíziós közvetítésnek köszönhetően Debrecen ismét reflektorfénybe kerül. „A városban két új hotelfejlesztés folyik, ebből is látszik, hogy turisztikailag folyamatosan fejlődik Debrecen” – hangsúlyozta Barcs Lajos alpolgármester.

Jakab Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta, hogy a 16 év alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül a körverseny, melyhez korábban csak két székelyföldi megye társult, majd később a harmadik székely megye is szervező-lebonyolító lett, idén pedig Debrecen csatlakozásával teljesedett ki a verseny, amely a nemzeti összetartozást erősíti. A rendezvény Székelyföld számára jelentős idegenforgalmi előnnyel jár, hiszen rengeteg turista látogat el oda a verseny idején. Maros megye, Hargita megye, Kovászna megye a versennyel egységes turisztikai brandet népszerűsít. „ Ideutazásomkor jól esett a szememnek egy összefüggő bicikliút infrastruktúrát látni egészen Debrecenig”- mondta Jakab Barna, aki hangsúlyozta: céljuk, hogy a következő években Háromszéken is egyre több bicikliút-szakaszon vezessen ez a verseny.

Balogh Attila, a Béres Gyógyszergyár Zrt. regionális területi vezetője arról beszélt, hogy cégük az egészségmegőrzés piacvezetőjeként kötelességének érzi a magyar sport támogatását. Együttműködnek a többi között a Magyar Öttusa Szövetséggel, a Magyar Kézilabda Akadémiával, a Szolnoki Olajbányász Kosárlabda Klubbal és számos sportágat támogatnak. A Béres Gyógyszergyár számára fontos, hogy kiváló minőségű, drogmentes készítménnyel készüljenek fel a sportolók egy sporteseményre. Az idei versenyen a cég a legújabb termékével, a Béres Magnézium Direkt granulátummal támogatja a résztvevők teljesítményét. Második éve van jelen a Béres Gyógyszergyár támogatóként a sporteseményen, melyen a sportolók és az őket kísérők a nemzeti egység láncát szimbolizálva jelennek meg – mondta Balogh Attila.

A verseny délelőtt 10-kor kezdődő debreceni etapját a helyszínen és az M4 Sporton is megnézhetjük.

Előző cikkMára lezárták itt a kereszteződést Gödön
Következő cikkEnnyibe kerül az óvodai, iskolai étkezés ősztől Gödön