A polgármester egy személyben döntött arról, hogy Göd visszalép egy 480 millió forintos, már megnyert bölcsődei pályázattól. Ezt a gödi képviselők sem hagyták szó nélkül.

Összegyűjtöttük, ki mit mondott ezzel kapcsolatban, köztük a polgármester indoklását is a visszalépésre.

Balogh Csaba polgármester:

A Göd Fejlődéséért Frakció akár hitelfelvétellel is ragaszkodna az új bölcsőde megépítéséhez szükséges önrész biztosításához – értem, hogy csábító a 480 milliós „ingyenpénz”, de ha nincs hozzá 180 millió saját tőkénk, illetve nem látjuk a fenntartás fedezetét, súlyos felelőtlenségnek tartom ezt a hozzáállást. Ha hitelt veszünk fel (ha egyáltalán kapunk erre kormányzati engedélyt), azt vissza is kell majd fizetni. Még ha pénztermelő beruházásra költenénk, talán volna miből, de a bölcsőde szinte csak kiadást jelent. Különösen érdekes ez annak fényében, hogy miközben nem érzik problémásnak a jövőre nézve az új, folyamatosan jelentkező költségemelkedést például a gondozónők bérében, számon kérik rajtam a polgármesteri hivatal dolgozói létszámát. Már most elbocsátásokat szeretnének megvalósítani? – írta Facebook-oldalán.

Hlavács Judit alpolgármester:

Fülöp Zoltánnal és a pénzügyi osztályvezetővel a jövő évi költségvetés tervezése során ránéztünk a jelenlegi bölcsődei számokra. Egy bölcsis ellátása jelenleg nagyjából évi 2,6 millió forintba kerül, amiből az állam kb. 1,5 milliót ad támogatásként (az összeg több tételből áll össze, ezért nehéz pontosan meghatározni). Az biztos, hogy minimum 1 milliót, de inkább valamivel többet az önkormányzat tesz hozzá. A bölcsődei ellátás nem kötelező önkormányzati feladat (szemben az óvodával). Ez nem azt jelenti, hogy szerintem nem szükséges, csak annyit, hogy ellentétben a törvények által megszabottakkal, ezt nem feltétlenül kell biztosítanunk – illetve, hogy ilyen feladatokat csak akkor láthat el az önkormányzat, ha a kötelezőeket már letudta.

2021-re kb. 2 milliárdos működési bevételre kb. 3,6 milliárd működési kiadás jutna, ha nem racionalizálnánk – vagyis ugyanúgy látnánk el a kötelező és az önként vállalt önkormányzati feladatokat, mint eddig. Ennek a lefaragása lesz a jövő évi költségvetés összeállításának legnagyobb kihívása. Ha építünk egy új bölcsődét (bárhol), a jelen számok alapján évi plusz 56 millió forintot kell majd kigazdálkodnunk a működtetéséhez, minimum öt éven keresztül, különben visszafizethetjük a támogatást is. Jelen helyzetben, amikor a meglévő dolgozók állásának megtartásán és a szociális támogatások mértékén, a dologi kiadások lefaragásán kell gondolkodnunk, szerintem ez még a határidők szorításánál is súlyosabb kétségeket vet fel – korábban ezt írta ITT.

Göd Fejlődéséért Frakció:

Mi szóltunk időben, hogy dolgozni kellene a témán. Kinek volt annyira sürgető eldobni a projektet? Ki vállalja a felelősséget a veszteségért? Tanuljunk belőle: egy ellenzéki város is kaphat támogatást, ha a kardcsörgetés helyett a munkát, a megegyezést, a tárgyalást és a megoldás keresését választja. Már több, mint 1700 millió érvünk van arra, hogy KI KELL EGYEZNI a kormánnyal – írták Facebook-oldalukon.

Szilágyi László (Göd Fejlődéséért Frakció tagja):

Szomorú és dühös vagyok 😭😡 , mert Vác (ellenzéki város szintén) 240 millió forint feletti többlettámogatást kap, addig Göd 480 millió elnyert forint 💵 szerződésétől lépett vissza, így nem épül új bölcsőde városunkban. Így környékünkön mindenhol (Vác, Sződliget és valószínűleg Dunakeszin is) segítik a kisgyermekes családokat ilyen új épület létrehozásával.

Mi lehet a siker titka, hogy egy ellenzéki város (Vác) a COVID miatt meg van szorulva, mégis többlettámogatást kap (majdnem megduplázták az eredeti összeget) a kormánytól? Sződligeten és Vácon új bölcsőde épülhet? Tuzson Bence urat Balogh Csaba polgármester úr megkereste ilyen ügyben? Göd így már 700 millió forinttól esett el, miközben egyre jobban rá vagyunk szorulva a támogatásokra – írta Facebook-oldalán.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár:

Vácon is egyre több a kisgyermekes család, így egyre nagyobb az igény egy új bölcsődére Deákváron. Az önkormányzat jelezte, hogy a korábbi 334 millió forintos pályázati támogatásból nem tudja megépíteni a bölcsődét, ezért kormányzati segítséget kért. A kormány a kért többlettámogatási összeget 100%-ban biztosítja. Megjelent a 1042/2021. (II. 9.) Korm. határozat, mely 240.959.449,- forint kormányzati rendkívüli támogatást nyújt Vácnak. Ebből is látható, hogy egy szó sem igaz abból, hogy baloldali vezetésű önkormányzat ne kapna jelentős többletforrásokat – jelentette be Facebook-oldalán.

Önnek mi a véleménye a bölcsődeügyről? Szavazzon!

Ön mit gondol?

Előző cikkVasúti balesetet akart okozni valaki Rákospalota-Újpestnél
Következő cikkÍgy fest a gödi piac kínálata