Elsöprő magyar siker született a világ legnépszerűbb és leginkább figyelembe vett étteremkalauzának csütörtöki díjátadó gáláján. A MICHELIN Guide két magyar helynek is két csillagot adott, egy budapesti mellett egy tatai étteremnek is sikerült a bravúr.

A MICHELIN most először értékelte a teljes magyar vendéglátóhely-kínálatot, és a fenti siker mellett egy-egy csillagot adott 6 további fővárosi és egy esztergomi étteremnek. De kiosztott Magyarországon 6 BIB Gourmand díjat és 47 tányér ajánlást is. A fenntarthatóság terén elért eredményeket elismerő zöld csillagot, melyet korábban magyar étterem még soha nem tudott elnyerni, most 4 vendéglátóhely is megkapta. Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a díjátadón kiemelte, óriási siker a hazai gasztronómia számára, hogy a fővárosiak mellett immáron a magyar vidék minőségi éttermei is felkerülnek a világ gasztronómiai térképére. Méghozzá most először.

A tatai Platán Gourmet rögtön kettő, míg az esztergomi 42 étterem egy MICHELIN-csillagot nyert. A budapesti vendéglátóhelyek közül a tavalyi egy csillagát megduplázva Magyarország másik, két MICHELIN-csillagos étterme a Stand lett. Mára így hazánk összesen 2 két MICHELIN-csillagos és 7 egy csillagos étteremmel büszkélkedhet, és Közép-Európa egyik meghatározó gasztronómiai központjává vált, megelőzve Csehországot, Lengyelországot és Horvátországot.

A tatai Platán Gourmet

A MICHELIN Guide által szervezett eseményen Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese köszöntőjében hangsúlyozta: „A rangos elismerés a csúcskategóriás konyhaművészet, a minőségi magyar konyha és vendéglátás, egyszóval a hazai gasztronómia tartós fejlődésének bizonyítéka és záloga is egyben. Jelentősége a hazai és nemzetközi turizmusban pedig közép-, valamint hosszútávon egyaránt megmutatkozik, hiszen erősíti hazánk országimázsát, növeli nemzetközi turisztikai ismertségünket, desztinációink népszerűségét.”

A MICHELIN Guide magyarországi ajánlójában most összesen 62 vendéglátóhely szerepel a különböző kategóriákban, és ez jelentős hatással lehet hazánk turizmusára is.

Gwendall Poullenec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója a díjátadón online mondott beszédében kiemelte: „Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk az első MICHELIN Guide Hungary kiadványt, amely rávilágít arra, hogy a tehetség az ország minden részén megtalálható. Felügyelőinket lenyűgözte ez a kulináris célpont, és Budapest mellett a további 34 magyar városban és faluban bemutatott 62 étterem bőven ad okot az ünneplésre. A felügyelőink egy autentikus, tradíciókkal teli kulináris tájképpel találkoztak, amelyet olyan tehetséges és kreatív szakemberek vezetnek, akik büszkék kultúrájukra, és akik a nagy múltú recepteket folyamatosan újragondolják, hogy lenyűgözzék a világ minden részéről ideérkező utazókat és gurmékat. Mind a 62 étterem csapata büszke lehet arra, hogy bekerültek a MICHELIN Guide válogatásába.”

A budapesti Stand

A MICHELIN Guide francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza. Fennállása óta világszerte több mint 40 desztinációban, mintegy 30 000 létesítményt értékelt a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig ez számít az egyik legrangosabb gasztronómiai elismerésnek.

Előző cikkMegrongálódott felsővezeték után síntörés – zűrös a nap a gödi vasútvonalon
Következő cikkAz alpolgármester is megszólalt a játszótér ügyében