Ünnepélyes keretek között kisorsolták a 15. Nemzeti Vágta előfutamainak sorrendjét Budapesten, a Nemzeti Lovardában. Október 1-jén és 2-án 60 magyarországi és határon túli település lovasa versenghet a leggyorsabbnak járó elismerésért a Hősök terén kialakított különleges pályán. Gödi lány is lesz köztük.


Az eseményen idén is lesz nemzetközi futam, amelyen 12 ország indul. A fiatal tehetségek számára újra megrendezik a Kishuszár Vágtát, lesz fogatvágta, huszár- és hagyományőrző-felvonulás, kocsitoló verseny és jótékonysági sztárfutam is. A közönség láthatja többek között a Győri Ördöglovasok és a Kassai Lovasíjászok, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység, a Honvéd Huszár Díszegység és a Készenléti Rendőrség lovasainak bemutatóját is. A programokat a Szilvásváradi Ménes lipicai lovas bemutatója zárja.

A Nemzeti Vágta Európa legnagyobb amatőr versenysorozata, melynek a hagyományőrzés mellett az is küldetése, hogy évről évre példaképeket, hősöket állítson a közönség elé, motiválja a fiatalokat, és összekapcsolja az embereket a határon innen és túl. Minden évben a magyar történelem egyik kiemelkedő alakjának szentelik a vágtát, az idei verseny három rendkívül bátor gyermek előtt tiszteleg. A 15 éves hősök az 1848-49-es harcok alatt tettek tanúbizonyságot hazaszeretetükről. A 15. Nemzeti Vágta Tóth Imre András kishuszár, századtrombitás, Simig Rezső tüzér hadnagy, a szabadságharc legfiatalabb tisztje, és Koroknay Dániel tüzér, főágyús, kisdobos emlékét őrzi majd.

A Kishuszár Vágtán idén a tavalyi 25 helyett 30 versenyző lovagolhat majd a Hősök terén. Köztük a gödi Vozár Vilma Puszta nevű lovával. A sikeres gödi lovasról korábban ITT írtunk.

Szurkoljunk együtt Vilmáért és Pusztáért!

Fotó: MTI

Előző cikkDélután életet menthetünk Gödön!
Következő cikkA kormány meghosszabbította az élelmiszer- és benzinárstopot