Augusztus 20-án adták át a városi díjakat Gödön. A Pro Urbe díjas Wagner Lászlóval, a BeCsal Mozgalom alapítójával és vezetőjével már korábban közöltünk interjút. A kitüntetetteket bemutató sorozatunkban Molnár Krisztina, a gödi Kastély Óvoda dajkája és Dénes Gábor Ferencné, a polgármesteri hivatal köztisztviselője után most Jászainé Halmai Katalin rendőr őrnaggyal, a Gödi Rendőrőrs őrsparancsnok-helyettesével beszélgettünk. Szakmai munkája mellett szóba került az is, hogy nőként hogyan érvényesült ezen a területen, és milyen kapcsolat fűzi a városhoz.

Mióta van a pályán, és milyen motivációból választotta?

2001. július 1-jén kerültem a szakmába, akkor végeztem el a rendészeti szakközépiskolát Budapesten. Általános iskola után nehéz eldönteni, hogy mi szeretne lenni az ember. 16 éves voltam, amikor kitaláltam, hogy én rendőr szeretnék lenni. Ennek az az előzménye, hogy a családban volt egy rendőr ismerősünk, aki a Váci Rendőrkapitányságon dolgozott. Ő sokat mesélt a munkájáról, így lett rálátásom erre a területre, és vonzónak találtam. Az ő hatására döntöttem el, hogy rendőr leszek. 1999-ben, az érettségi után kezdtem el a rendőr szakközépiskolát, ami az érettségire épülő OKJ-s képzés volt. 2001-ben egyből a Gödi Rendőrőrsre kerültem.

Tősgyökeres gödi?

Igen, az vagyok. Ebből kifolyólag sok volt az ismerős, amikor elkezdtem dolgozni. Ez nem volt mindig előny, bár természetesen a hely- és emberismeret miatt mindenképp könnyebbséget jelentett. Sokkal több előnnyel járt, mint hátránnyal.

Mi a konkrét feladata?

Göd város közrendjének és közbiztonságának a fenntartása, a rendezvények biztosítása és a bűncselekmény-megelőzés is a feladataim közé tartozik. Varga László rendőr őrnagynak, őrsparancsnoknak vagyok a helyettese, az ő munkáját segítem. Két körzeti megbízottunk és három járőrünk van Gödön, tehát öt kollégám irányításával foglalkozunk. Bűnmegelőzési előadók közreműködésével látogatjuk a helyi iskolákat, ahol tanácsadást tartunk, de ugyanígy gyerekjóléti táborba is elmegyünk, hogy jobban betekintést kapjanak a gyerekek a rendőrség munkájába.

Mennyire viseli meg a munkája lelkileg?

Ahogy elvégeztem a rendészeti szakközépiskolát, édesanyám unszolására főiskolára jelentkeztem, és a munkámmal párhuzamosan folytattam a tanulmányaimat. 2004 októberéig voltam a Gödi Rendőrőrsön járőr, majd járőrvezető. Az államvizsga előtt irodai munkakörbe kértem magam, hogy fel tudjak készülni a vizsgára. 2004 októberében kerültem be a kapitányság bűnügyi osztályára vizsgálóként. Elsősorban eltünéses ügyekkel foglalkoztam, azok feldolgozásával, majd vizsgálati aktákat kaptam. Mindig megkérdezik, hogy mi a különbség a vizsgáló és a nyomozó között. A nyomozó felderíti az elkövető személyét, a vizsgáló pedig a bizonyítékok birtokában rábizonyítja, hogy valóban ő követte el. Ez a munka elég nagy pszichikai megterheléssel járt, gyakran előfordult, hogy nem tudtam letenni a gondolataimat, sok munkát vittem haza, mindez lelkileg megterhelt. Később megpályáztam a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon egy állást. Ez egy nagyon rövid időszak volt, mindössze két hónapig tartott, mert visszahívtak egy másik beosztásba, az őrsparancsnok-helyettesi feladatok ellátására Gödön. Ezt a munkát nagyon szívesen vállaltam el, mert mindig is visszahúzott a szívem az egyenruhához. A családom támogat a munkában, a gyerekeim is. Természetesen elkerülhetetlen, hogy néha felzaklat egy ügy, 2020 októberétől tavaly februárig volt egy betöréssorozat a városban, amit nagyon a szívemre vettem. Gyakran én is kimentem éjszaka a betörés helyszínére, illetve bűnügyi portyaszolgálatot láttam el a kollégákkal együtt.

Mit tanult a munkája mellett?

Szociálisan nagyon érzékeny vagyok, szociális munkás diplomát szereztem gyermek- és ifjúságvédelmi szakon a Pécsi Tudományegyetem Kihelyezett Szekszárdi Tagozatán. Ezt a végzettségemet a munkámban nagyon jól tudom hasznosítani.

Nőként hogyan érvényesül a pályán?

Beosztottként nem volt jelentősége annak, hogy nő vagyok. Járőrként meg kellett küzdenem a harcaimat, be kellett bizonyítanom, hogy én pont olyan értékű talpraesett rendőr vagyok, mint a fiúk, és mindig számíthatnak rám. Ezzel nem volt gondom. Vezetői szempontból kicsit nehezebb a feladat, hiszen férfiakat irányítok. De egy rendőrnő alapjáratban is „fiúsítva” van, ami azt jelenti, hogy bírni kell a férfihumort, a beszólásokat, vevőnek kell lenni a poénokra.

A rendőrnőkkel szemben is ugyanazok a fizikai elvárások, mint a férfiak esetében?

Nincs különbség. Minden évben van fizikai felmérés, amit ugyanúgy teljesítenie kell mindenkinek a korcsoportjának és a beosztásának megfelelő feltételekkel. Mindenkinek ugyanazokat a feladatokat kell elvégeznie, csak más idő alatt.

Mennyire lepte meg a díj?

Nagyon, bár igaz, hogy 2020-ban és 2021-ben is jelöltek már. Igazán jól esik az elismerés, örülök, ha elégedettek a munkámmal. A szüleim nagyon büszkék rám, ez még nagyobb örömmel tölt el, és természetesen a családom is elismeri a munkámat.

Mik a tervei?

Ugyanazt szeretném csinálni, mint eddig, csak magasabb szinten. Szeretnék szorosabb kapcsolatot tartani az iskolákkal, a gyermekjóléti intézményekkel, a nyugdíjasklubbal. A munkám révén szerencsére ki tudom fejezni a szeretetemet Göd iránt. Problémáikkal bátran megkereshetnek az állampolgárok, szívesen látom őket és természetesen szívesen segítek.

Göd mennyire problémás város rendőri szempontból?

Volt egy évünk, amikor Göd az ország legbiztonságosabb városa volt. Bűnügyi statisztikák tekintetében nem foglal el előkelő helyet szerencsére. Viszonylag ritkán történik Gödön országos hírű bűnügy. Nagyon biztonságos településnek tartom a többi közeli városhoz képest.

Előző cikkMáshol is nagyon várják a gödi szüreti felvonulást
Következő cikkMeghalt II. Erzsébet