Vaddisznónyomokat rögzítettek több helyen is a város szélén. A téma érthetően izgalomban tartja a gödieket, a közösségi médiában egymást követik a megfigyelések és a jótanácsok.

Igazából nem is vaddisznónyomok ezek, hanem fura ásásnyomok, melyek a vaddisznókra jellemzőek. A Jancsi-hegy környékén, illetve az Ilka-gát és az árvízvédelmi töltés között, a felsőgödi gáton látták őket.

Mi a teendő, ha vaddisznójárta vidékre tévedünk? A közösségi médiában erre is találunk választ az egyik gödi csoportban. Egy vaddisznó támadó sebessége eléri az óránkénti 45 kilométert – tudtuk meg. Így nem mindegy, hogy menekülőre fogjuk-e a dolgot, vagy valamilyen kecsegtetőbb taktikát választunk.

Ilyen lehet például, hogy ahol túrásnyomokat látunk, ott csapjunk minél nagyobb lármát. És eszünkbe ne jusson simogatni a helyes kis csíkos vadmalacokat, mert minden vaddisznó legvadabbika a kölykei védelmére robogó koca – derül ki egy bejegyzésből. Még a sebzett és sarokba szorított vadkan pusztító erejét is felülmúlja. A koca harap, a kan döf és tép, miután legázolta az áldozatát.

De megpróbálhatjuk magunkat fának is álcázni, és mozdulatlanná merevedni, mert a vaddisznó rosszul lát. Ám ez csak akkor jön be, ha a szél a vad irányából fúj, és kiiktatja a vaddisznó kiváló szaglását.

Ebet csak pórázon vezessünk a vaddisznójárta környékeken, bozótos, erdős részeken, nehogy felriassza a kutyánk a napközben sziesztázó vadat. Különösen napkelte, illetve napnyugta előtt és után egy órával figyeljünk nagyon – tanácsolják a gödi Facebook-csoportban.

Előző cikkJövő héten kinyit a művelődési ház is Gödön
Következő cikkHazai vizeken – dunai kalandok Gödön