Erre szokták mondani, hogy ha nem lenne, ki kellene találni. Ezt viszont már kitalálták, csak meg kell valósítani. Közép-Kelet-Európa legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel Fóton a Visual Europe Group. A stúdió ünnepélyes alapkőletételének sajtótájékoztatóján részt vett Tuzson Bence, térségünk országgyűlési képviselője, Dr. Vass György, Fót város polgármestere és Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója.

Dr. Vass György

Dr. Vass György polgármester Fót Város Önkormányzata nevében köszönetét fejezte ki a stúdió megvalósításával kapcsolatban. „A városvezető életében két szép dolog van. Az egyik az alapkőletétel, a másik a szalagátvágás.  Kívánom, hogy ez a nagyon magas szintű technika, amit a városba hoztak, minél jobban szolgálja a filmesek érdekeit. Elmondhatjuk, hogy ezzel a beruházással Fót a magyar filmgyártás fővárosává emelkedik. Fóton jelenleg két új filmstúdió felépítése folyik, illetve 8,5 hektáron egy díszlet kiépítésére is sor kerül. Városunk a virtuális filmstúdióval felkerül a filmgyártás élén lévő települések listájára. Köszönöm, hogy Fótot választották” – mondta a polgármester.

Tuzson Bence

Tuzson Bence államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország az utóbbi időszakban komoly filmipari központtá vált Európában, sőt, világszerte. A magyar filmgyártás jelentősen növeli a GdDP-t. Az, hogy Fóton valósul meg egy ilyen beruházás, azért nagyszerű dolog, mert az innováció térképére kerül fel a fóti stúdió.

„Ez a technika képes megújítani egy egész iparágat. Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű beruházása lesz. Egy olyan LED-falas technológiai stúdió jön létre, amely megváltoztatja a filmgyártás irányát, és kiváltja a hagyományos greenbox technológiát. Egy új dolog mindig kihívást jelent, a kihívás pedig kockázatokkal jár. A világban ez a technológia egyre gyorsabban terjed, és nagy rá az igény. Erre reagált a Visual Europe Group, aki ennek a kihívásnak meg tud felelni. Fóton a Nemzeti Filmintézet stúdióinak hasznos kiegészítője lehet az épülő stúdió, amely más technológiára épül” – mondta Tuzson Bence, aki dicsérte Fót innovatív városvezetését, amely által egyre több beruházás valósul meg a városban.

Botond Szabolcs

Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója beszédében kiemelte, hogy hisz az innovációban, az új technológiában, a folyamatos kutatásban. A Visual Europe Group célja, hogy meg tudjon felelni a kor kihívásainak. Ennek az eredménye, hogy Magyarország és a régió egyik legnagyobb rendezvénytechnikai cégcsoportjává nőtte ki magát az elmúlt években.

„Ma hatalmas lépést teszünk afelé, hogy a filmipar jövőjét is befolyásoljuk. Azt gondoljuk, hogy az a beruházás, az a technológia, amit idehozunk Fótra, az alapjaiban változtatja meg a filmipart, ez a filmgyártás jövője. A virtuális megoldások a világon egyre elterjedtebbek, a filmek közel 70%-ban alkalmaznak ilyen technológiát. Mi is azt gondoljuk, hogy a stúdiónk kiváló kiegészítője a most bővülő NFI filmipari beruházásoknak Fóton. A filmipari technológiában folyamatos a verseny a szereplők között” – mondta a cég vezetője.

Botond Szabolcs a technológiával kapcsolatban kiemelte, hogy egy LED-fal háttér kerül beépítésre a stúdióban, amelyen megjelenik az a tartalom, ami a kamerában is látszik. A hátteret kamerakövető technológiával lehet mozgatni, ami által az emberi agy elhiszi, hogy ahogy mozog a kamera, úgy mozog a háttérkép is. Az elmúlt években már több nagyfilmet forgattak ezzel a technológiával, például a legújabb Batman-filmet. Ennek a technológiának óriási előnye még, hogy a filmet egy stúdióban lehet felvenni, nincs szükség arra, hogy különböző stúdiók között utazzanak a stábok a világban, ezzel gyorsabbá, költséghatékonyabbá tehető a forgatás, és a produkciók ökológiai lábnyoma is minimalizálható.

„Fót és Magyarország helyzetét a stúdiónk a filmiparban minden bizonnyal tovább fogja erősíteni. Célunk, hogy folyamatos fejlesztéseinkkel ezt megőrizzük, és új pozíciókat szerezzünk” – mondta a vezérigazgató.

A 11 millió euró értékű, 2024 első negyedévére elkészülő beruházás a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja Magyarországra. A beruházás tovább erősítheti Magyarország szerepét a globális filmiparban. Budapest az elmúlt években Európa legnagyobb filmgyártó bázisa lett London után, a magyar filmipar bevétele csúcsot döntött 2022-ben: a regisztrált költés összege meghaladta a 250 milliárd forintot.

Előző cikkFakidőlés a gödi vasútvonalon
Következő cikkTudta, hogy ez az egzotikus gyümölcs már zacskóban nő?