Talán az volt a legmeglepőbb a világ egyik legnagyobb banánültetvényén, hogy a fürtök hatalmas zacskóban lógnak a fákról – számolt be lapunknak Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas újságíró.

Mint kiderült, a kártevőktől is védik, hamarabb érik meg, s lesz annyira zöld, hogy már le lehet szedni, és a betakarítás is egyszerűbb.

A banán cserje, de vastag, hatalmas szára miatt fának néz ki. Egy “banánfa” egy nagy fürtöt terem, ami 40-60 kilós. Ha megérett a termés, a banán élete véget ér, helyesebben a mellette levő ág, a “lány” nő meg, és hoz majd megint termést. 

Ami a zacskós termesztésen kívül furcsa volt az ecuadori banánültetvényen, hogy mennyire ügyelnek a tisztaságra, a fertőzések elkerülésére. Meg kell nyugtatnom minden magyar vásárlót, az innen érkező banánnak a héját olyan szinten megtisztítják, hogy az példaértékű – meséli Dr. Kiss Róbert Richard.

Miután leszedték a banános zacskót a fáról, egy kampóra akasztják az óriási fürtöt, leszedik ötösével-hatosával a banánt, majd vízbe rakják.
A már jóval kisebb banánfürt három  tiszta vizű medencén átúszik, lemossák, és utána még átnézi és megtisztítja egy dolgozó, majd egy másik munkás a héját is fertőtleníti maszkban, egészségre ártalmatlan anyaggal.

Ezután dobozba rakják, majd futószalag beviszi a konténerbe, és aztán azokat péntekenként a kamionok viszik tovább a kikötőbe. A telepvezető elmondta: hetente 3.600 tonnát exportálnak, ami 200.000 doboz. Merthogy a konténerbe szabványdobozok kerülnek, úgyhogy a banántermesztők és a kereskedők is úgynevezett dobozokban számolnak. Egy dobozban 18,14 kilogramm banán van átlagosan. Egy doboz ára most 6,5 dollár, korában 6,25 dollár volt, ennyit adnak érte a kereskedőcégek. Ezt a kormány által rendeletben meghatározott fix árat kell fizetni a termelőnek. Utána az exportőr vállalatok már annyiért adják tovább, amennyiért akarják vagy tudják.

A banán egész évben folyamatosan terem, hisz itt Ecuadorban kellemes meleg van a legtöbb helyen, és vízből sincs hiány. Két évszak van, így azért a termés mennyisége nem mindig teljesen egyenletes.

Összesen 1.427.000 tonna banán érkezett az EU-ba 2022-ben Ecuadorból, ami a 29 százaléka az EU összes banánimportjának. A dél-amerikai országban mintegy 400 ezer ember dolgozik a banánnal, 200 ezer termeli, a többi csomagolja, küldi.

Nagyon sok munkát kézzel végeznek a mai napig. Egy időben Ecuadorban a munka törvénykönyvének szabályait, azok betartását illetően sokan félretájékoztatták az Uniót, emiatt a banánszektor érdekvédelmi szervezetet hozott létre.

A Cluster Bananero elnöke José Antonio Hidalgo. A termelők 92 százaléka tag, összesen 100 nagy cég és 1000 farmer. Ma már legalább minimálbért (450 dollárt), napi háromszori étkezést kap a munkások jelentős része, és 8 órát kell dolgozni naponta. José Antonio Hidalgo elmondta: szerintük a nagy multi üzletláncok árpolitikája majdnem tönkretette a banántermelőket: 15 euróról 11,25 euróra szorították le az árakat, miközben elvárták a fair termelést.

Ez ellen felléptek a helyi új szervezet segítségével (ha követelsz fair kereskedelmet, fizesd ki alapon), és lett is némi eredménye. Egyébként az eladási ár 20 százaléka jut a termelőhöz.

Forrás: Mybuda/Dr. Kiss Róbert Richard

Előző cikkTöbb, mint érdekes! A gödieket is elkábíthatja a készülő virtuális stúdió
Következő cikkBetonnak ütközött a 2-es főúton