Most nem történt nagyobb baj, de ez a szerencsén is múlott. Ahogyan korábbi cikkünkben is olvasható, január 3-án a déli órákban tűzeset történt a volt golfpálya területén, a Polgármesteri Hivatal dolgozói azonnal a helyszínre siettek, amint értesültek az eseményről.

A még a helyszínen lévő tűzoltókkal megbeszélték az eseményt, és meggyőződtek róla, hogy nincs további veszély, majd a következő napon felmérték a károkat. A mintegy 4500 m2 megégett terület fele természetes vagy természetközeli kékperjés rét, a többi főként galagonyás, cserjés. Szerencsére a tűzoltók gyors közbeavatkozásának köszönhetően várható a terület teljes regenerálódása, mivel a fűfélék talajközeli része és gyökérzete nem sérült, valamint a bokrokat is csak nyomokban érintette a tűz. Elhullott állatot nem találtak, az illetékes természetvédelmi hatóságot, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságát értesítették.

Találtak viszont petárda- és tűzijáték-maradványokat és megolvadt pet-palackokat. A tüzet valószínűleg gondatlanság okozta.Szerencse, hogy a tűzoltók hamar kiértek és megfékezték a lángokat, így nem történt nagyobb baj – ha a tűz továbbterjed a nádasra is, nemcsak a kár lett volna sokkal nagyobb, de akár lakóépületek is veszélybe kerülhettek volna.Közismert, hogy a tűzijátékozás megriasztja a természetben élő és a háziállatokat; szennyezi a levegőt (ahogy azt a Balogh Csaba polgármester által január 4-én publikált gödi grafikon is mutatja), ráadásul ahogy ebben az esetben is bebizonyosodott, veszélyes is tud lenni. Ha nem tudunk meglenni nélküle, legalább a biztonságra figyeljünk jobban!

A volt golfpályán több helyi és országos védettségű természetvédelmi terület is található, ahol növény- és állatritkaságok élnek. Decemberben elkészült ezek természetvédelmi kezelési terve, amit a képviselő-testület hamarosan elfogad. A javaslat alapján tervezzük kitáblázni a védett területeket, hogy mindannyian tudjuk, mi az, amire különösen vigyáznunk kell – de addig is óvjuk értékeinket!

Kép és forrás a Gödi Önkormányzat Facebook oldaláról.

Előző cikk3 percen belül halált okozhat
Következő cikkMegszületett a bírósági döntés – jogsértő volt a fegyelmi határozat!