Tudtad, hogy a szén-monoxid akár három percen belül is halált okozhat? Az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”: színtelen, szagtalan gáz, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Na de mikor üt be a tényleges halál? Ezt vizsgálta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz.

A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei:
rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel.

A gáz kis koncentrációban is rendkívül mérgező, egy speciális mértékegységben, ppm-ben (parts per million, milliomod részben) mérik a jelenlétét. Egy ppm-nyi gáz jelenléte annyit jelent, hogy egy köbméter levegőben egy köbcentiméter van belőle. 200 ppm koncentrációjú szén-monoxid enyhe fejfájást, fáradtságot, szédülést, és két-három órán belül hányingert okoz.

400 ppm töménységű szén-monoxid erős fejfájást okoz egy-két órán belül, három óra elteltével pedig életveszélyessé is válhat. 800 ppm koncentráció ebből a gázból hányingert, émelygést, két órán belül eszméletvesztést, három órán belül pedig halált okoz. 1600 ppm erős fejfájást, szédülést és hányinger okoz húsz percen belül, a halál egy órán belül áll be. 3200 ppm jelenléte már öt-tíz percen belül erős fejfájást, hányingert és émelygést okoz, tizenöt-húsz percen belül pedig halált. 6400 ppm koncentrációban már egy-két percen belül tapasztalhatóak e fenti tünetek, a halál beállta tíz-tizenöt percen belül bekövetkezik. 12800 ppm koncentráció néhány percen belül halált okoz.

Ez a gáz annyira mérgező tehát, hogy ha a lakásunk levegőjének 1,28 térfogatszázalékát eléri, akkor 3 percen belül halált okoz!

Ugye neked is van szén-monoxid-érzékelőd?

A kép csak illusztráció.

Forrás: Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook oldala.

Előző cikkA Gödi vasúti vonalon veszélyes fák, bokrok gyérítése várható, változik a MÁV menetrend
Következő cikkPirotechnikai eszközök okoztak tüzet Göd természetvédelmi területén