A kutyák éppoly megbecsült vendégek voltak a Gödi Városi Könyvtárban kedden este, mint gazdáik. Ember és kutyája – Szőrmébe bújtatott fogalmak volt a témája a filozófiai kávéház második összejövetelének. Emberből több volt, mint kutyából, de szemmel láthatóan mindenki élvezte az élénk diskurzust.

Miért éppen a kutyák? – kérdeztük Nemes László filozófust. Mint megtudtuk, az első összejövetel éppen az állatok világnapján volt, akkor lett volna ez a téma, de az ötletgazda, Csonka Berta megbetegedett. Nélküle pedig nem lett volna igazi a beszélgetés, hisz az apropót az ő doktori értekezése adta, melynek témája a kutya filozófiai vagy kulturális reprezentációja. Mint Csonka Berta elmondta, sok helyről kitiltották a kutyásokat, így őt is, ha Lujzával együtt akart bemenni. Ezzel elszakították egy számára fontos kapcsolattól. Ezért létrehozott egy civil szervezetet, hogy együtt elérjék a tiltó szabályok felszámolását. Hisz a kutya egy olyan érték, ami hozzáad az életünkhöz – vallja. A következő tíz évet Magyarország kutyabaráttá változtatásával töltötte az Eb Ovo Egyesületben “Mert a kutyám én vagyok” szlogennel. Vajon mi késztethette erre? – tette fel a kérdést. Később a szlogen változott, “A kutyám mégsem én vagyok lett”. Vajon akkor mi történhetett? – hangzott el a beszélgetést indító második kérdés.      

A kávéházi témák kimeríthetetlenek, bármi naprendre kerülhet a következő hónapokban Gödön is – mondja Nemes László. Nem tudni még, mi lesz a következő, együtt találják ki a résztvevőkkel. Ez a szokás a hagyományos filozófiai kávéházakban is, melyek Párizsból indultak a kilencvenes évek elején. A résztvevők megjelennek, és próbálnak valamiféle témát találni: több felvetésből választanak egyet, aztán megszavazzák.

Mit jelent egy ilyen beszélgetés a filozófusnak? – kérdeztük. Felüdülést – volt a válasz. Jó kivinni az egyetemen kívülre a filozófiát, másfajta emberekkel találkozni. Sokkal intenzívebb és üdítőbb beszélgetések alakulnak így ki különböző témákról. Lehet belőlük meríteni, tanulni, emberekkel megismerkedni, belelátni egy másfajta gondolkodásba.

A  filozófia nem csupán tudomány, hanem minden ember számára fontos dolog – mondja Nemes László. Az életünkben vannak etikai kérdések, világnézeti kérdések, egy-egy téma kapcsán kialakítunk készségeket, egymással beszélgetünk érvelő módon. A filozófiai kávéházban be lehet kapcsolódni, egy közösség egymással beszélgetve, érvelve, másokra reflektálva alakít ki egy álláspontot.

Hogy milyen hosszúra tervezik a gödi filozófiai kávéházsorozatot? Ha a járvány megengedi, havi rendszerességgel jönnének össze. Szép az érdeklődés, ami Nemes László szerint nem igazán meglepő, mert az embereket igenis érdekli a filozófia. Vannak mindig, akik szeretik, és azt mondják: jó, hogy lehet beszélgetni végre nem politikáról, meg orvosi vagy pszichológiai kérdésekről, hanem egy-egy kérdést, fogalmat megbeszélni, körüljárni.

A héten van egyébként a filozófia világnapja. Ezzel éppen az a terve az  UNESCO-nak, ami most Gödön történik. Hogy a filozófiát vigyék ki az akadémiai világ elefántcsonttornyából, és az egyetemi körökből minél több emberhez jusson el. 

Előző cikkTOP Plusz információs nap lesz a megyeházán
Következő cikkA gödi Szalai Attila 165 játékost utasított maga mögé