A nagy melegben sokan választják hűsítő programnak a Gödi Termálfürdőt. A létesítmény vezetőjével, Tősér Tiborral beszélgettünk.

A nyitás után, május elején már jártunk itt. Akkor még kevesen voltak. Most a nyári melegben és korlátozások nélkül elég sokan. Mennyire elégedett a forgalommal?

 • Májusban még védettségi igazolvánnyal lehetett bejönni, ami befolyásolta a vendégek számát, de én azt gondolom, a korábbi évekhez viszonyítva a számok még most is alacsonyabbak. Az emberek egy része még tart a fürdőbe járástól. Érdekes, hogy korábban a hétvégéink nagyon erősek voltak, a többi nap és főleg a téli időszak gyengébb volt. Újabban ez jóval kiegyenlítettebb, sokkal többen járnak hétközben is, sokan hetente többször – így nincsenek kiugróan többen a hétvégéken. A strandok látogatottsága nagyon időjárásfüggő. Egy reggeli borultság, netán kis eső akkor is kihat a napi forgalomra, ha később napsütés és meleg van. Befogadóképességünk napi kétezer fő, ezt idén még nem értük el. 

Mivel csábítják a vendégeket, milyen fejlesztések vannak? 

 • A fejlesztéseknek két része van. Vannak a látványos fejlesztések, melyek a vendégek kényelmét, szépérzékét szolgálják. Az összes padunkat lecseréltük, a gyerekmedencébe építettünk egy vízi játszóteret, mellé szintén csináltunk egy szabadtéri játszóteret. Mindkét nagy medencénket a tavalyi évben újrafugáztuk. Az elmúlt években egyre több növényt helyezünk ki a strandra, hogy szebb és esztétikusabb legyen a fürdő. Két éve kiraktunk egy mobilszaunát.
 • Vannak olyan beruházások, melyek nem ilyen látványosak, de legalább ilyen fontosak – például a szivattyúk cseréje. Ezeket a vendégek nem látják, de ahhoz, hogy reggelente ki tudjunk nyitni és a vízminőség is megfelelő legyen, elengedhetetlenek. Egyensúlyban kell tartanunk a háttér és a látványos beruházásokat, mert különben a vendég azt mondja, itt nem változott semmi. Alapvetően a strand összképe nem változott, de például a külső pihenők fel lettek újítva faszerkezetűre és hasonlóak a külső öltözőink is. Teljesen új biciklitárolót építettünk. 
 • Ezek apró dolgok, de én úgy gondolom, nagyon fontosak. Mióta a strandot vezetem, folyamatosan próbálunk olyan kényelmi beruházásokat csinálni, mellyel a vendégeknek tudunk egy kis pluszt nyújtani. A fejlesztéseknél azon is el kell gondolkodnunk, hogy a környéken, 20-30 kilométeres körzetben nagyon nagy a konkurencia – itt van a mogyoródi strand, közel van az Aquaworld – nem beszélve a budapesti nagy múltú és népszerű strandokról. Ahhoz képest, hogy az embereknek van lehetősége választani a környéken, jó kihasználtsággal működünk.

Milyen belépőket lehet vásárolni? A gödiek kapnak kedvezményeket? 

 • Igen, a város lakói kapnak kedvezményt. A 3 és többgyermekes családok és a nyugdíjasok kiválthatják a Göd kártyát, ami jóval olcsóbbá teszi a fürdő látogatását. A kedvezményeknek köszönhetően emelkedett a gödiek aránya a vendégek között, ami a város vezetésének is érdeke. Fürdőnk népszerű a környékbeli településeken lakók körében is, és sokan járnak hozzánk Budapestről is. Ez utóbbi annak is köszönhető, hogy a budapesti strandokon jóval többe kerülnek a belépők. 
 • Jegyrendszerünk rugalmas, kedvezményes jegyeink vannak a reggeli és kora esti időszakra. Vannak bérleteink, melyek szintén olcsóbbak a gödieknek és főleg a Göd kártyával rendelkezőknek.

Mióta vezeti Ön a Gödi Termálfürdőt? 

 • 2007-ben kezdtem itt dolgozni, és fokozatosan emelkedtem ebbe a pozícióba. 7-8 éve vezetem én a fürdőt. Gödi vagyok, itt születtem és kézilabdaedző is vagyok, a kisgyerekeket és a legnagyobbakat is én edzem. Mivel én a sportban dolgozom, a gyerekek sportolása a szívügyem. Az az elvem, hogy ha a gyerekeket fiatal korban hozzászoktatjuk a sporthoz, akkor felnőtt korban is – ha nem is élsportolók lesznek -, de fognak szabadidő sportolni. Ha ez sikerül, akkor onnantól fogva idővel egy egészségesebb társadalmunk lesz, és egy ember le tudja úgy élni az életét, hogy nem kell kórházból kórházba járnia.

Milyen sportolók használják a medencéket?  

 • Nagyon sok sportoló jár hozzánk edzeni, például a kajakosok a GSE-ből, vízilabda-egyesületek használják a medencéinket télen is. Ezen kívül van úszásoktatás nálunk és úszótáborok is.

A medencékben termálvíz van?

 • Igen, 580 méter mélyről jön fel, 53-54 fokosan – ilyenkor nyáron az a baj, hogy túl meleg. Természetesen hűtjük, az alsó medence 34-36 fokos, a felső 26-28 fokos, de ez időjárásfüggő, tudjuk állítani.

Milyen szolgáltatások vannak a strandon? 

 • Van két medencénk, egy gyermekmedencénk, két melegkonyhás büfénk, két fagylaltárusunk, vattacukorárus, strandcikkárus, és van egy csúszda a nagymedencénél, amit szintén külsős cég üzemeltet. Lehet pingpongozni és van egy strandfocipályánk.
 • A felső medencében nyáron három úszósáv van kijelölve, míg télen az egész medence 10 sávval az úszóké. Nyáron ez nehéz kérdés. Biztosítani szeretnénk a zavartalan úszást az arra vágyóknak, de arányaiban az úszósávok jóval alacsonyabb kihasználtságúak.

Vannak más, különleges programok a fürdőben?

 • Korábban volt éjszakai fürdés és havonta egyszer éjszakai diszkó is. A mostani helyzetben örültünk, hogy ki tudtunk nyitni és működhetünk. Régebben volt a medencében sárkányhajóverseny, biatlonverseny (úszás, futás) is. Ha a helyzet jövőre remélhetőleg normalizálódik, ekkor tudunk újra programokon gondolkodni. Azért idén is volt például egy fúvósegyüttes, mely napközben kétszer is tartott koncertet. 21-én volt egy rendőrnapunk, amit a Pest Megyei Rendőrkapitányság tartott. Ez főleg gyerekeknek szólt, volt akadálypálya, kincskeresés és meg lehetett nézni a rendőrautókat. Még egy dolgot szeretnék megemlíteni a beszélgetés végén: nemrég kihelyeztek egy használtolaj- és zsiradékgyűjtőt. Bár nincs közünk hozzá, támogatjuk az ügyet, így örülnénk, ha minél többen tudnának róla.
Előző cikkHamarabb ehetünk hazai dinnyét
Következő cikkÖkológiai katasztrófa Szlovákiában: a Dunába is juthat a szennyezőanyagból