A december 9-i megyenapon Pest megye kiválóságait díjazták, a kitüntetetteket a megye 187 településéről választották ki. A városunkban élő Oroszi Zsuzsanna a sport területén elért kimagasló eredményeinek és társadalmi szerepvállalásának elismeréséül Pest Megyéért emlékérmet vett át.

Hogyan került kapcsolatba az atlétikával?

Gyerekkorom óta atletizáltam, már az általános iskolában Vácon, majd a gimnáziumi évek alatt is. A testnevelőm hatására lettem súlylökő. Gyors voltam és erős is, jól el tudtam lökni a súlygolyót. A gerelyhajítás is jól ment, de a súlylökésben tudtam hosszú távon teljesíteni, többszörös országos korosztályos bajnok voltam. Még felnőtt koromban, szülés után is visszatértem csapatbajnokságokon, majd indultam veterán bajnokságon is. Mikor testnevelő és edző lettem, akkor is az atlétikával foglalkoztam. Csodás éveket töltöttem edzőként, büszke vagyok rá, hogy összesen 22 évig edzősködtem. Amikor úgy éreztem, hogy váltani szeretnék, akkor kerültem a Pest Megyei Sportigazgatósághoz. Ez időközben megszűnt, így tavaly az önkormányzattól mentem nyugdíjba. Rengeteget bíráskodtam a diáksport területén, a Magyar Atlétikai Szövetségben és sok nemzetközi, illetve hazai versenyen is. A nevemhez fűződik több országos diákolimpia szervezése is, öt évvel ezelőtt pedig szövetségi kapitányként bekerültem a Magyar Paralimpiai Bizottságba. Ezzel új fejezet kezdődött az életemben, az előző olimpiai ciklust végigkísértem, jelenleg pedig készülünk a következőre, a párizsi olimpiára.

A paralimpia területén végzett munka milyen változást hozott az életében?

Fantasztikus dolog, hogy ennek a részese lehetek, mert a sportértéken túl csodálatos emberi értékekkel is találkozhatok itt. A paralimpiai sportolók vagy már a születésükkor tragédián mentek keresztül, vagy később egy baleset, egy tragédia miatt lettek fogyatékkal élők. Nekik felállni az elesettségből és sportolni – célt, feladatot ad az életüknek, versenyzőként pedig óriási sikert. Egész életemben érzékeny voltam azok iránt, akik segítségre szorulnak. A paraatléták, akiket ismerek, nem szeretik, ha segítünk nekik, mindent maguk szeretnének megoldani. Mi ebben tudjuk támogatni őket, hogy önállóan végezzék el, amit szeretnének. Felemelő érzés volt, hogy ott lehettem Tokióban a paralimpián, és láttam a nagyszerű eredményeket, a magyar sikereket.

A gyermekeinek sikerült továbbadnia a sport szeretetét? 

Mindhárom gyermekem sportolt, de a fiam választotta azt a pályát, amit én korábban, csak ő gerelyhajításban ért el fantasztikus sikereket. Most már ő is tanít, kiváló tanítványai vannak, akik korosztályos válogatottak, illetve a  felnőttválogatott tagjai. 

Mióta élnek Gödön?

Öt évvel ezelőtt költöztem Gödre, a fiam pedig egy éve.  Eredendően váci vagyok, majd Verőcén éltem több évig.  Gödön nagyon jól érzem magam. A Termálfürdő körút közelében lakom, a strand miatt olyan érzésem van, mintha mindig nyaralnék.  Bár a munkám miatt kevés időt töltök Gödön, nagyon szeretek hazajönni.

Mennyire érte váratlanul a díj?

Nagyon meglepődtem. Itt dolgoztam a házban majdnem 20 évig, mi voltunk azok, akik rendezték ezt az eseményt. Többször vettem részt a megyenapon, mint konferanszié. Eszemben sem jutott, hogy felterjesztenek. Nagyon meghatódtam, el is érzékenyültem, amikor átvettem a díjat. 

Előző cikkCsaládi adventen jártunk a Kincsem udvarházban
Következő cikkNagyon zöld a szegedi egyetem, világszinten is