A Gödi Hírnök is beszámolt a hétvégi nagysikerű fóti Soml(y)ói-fesztről, ahol az Ambrosia Cukrászda csapata Tóth János cukrászmester vezetésével 5000 adag somlói galuskát készített el. A zsűri elnöke az a gödi Dalnoki Bence volt, aki az idei Bocuse d’Or világverseny bronzszobrosa lett. A fotinfo.hu -nak sikerült megszereznie a receptet!
Tóth János csapata a korábbi 2017-es fóti rekordot döntötte meg.
Az Ambrosia Cukrászda “legnagyobb somlói galuska” rekordjával tisztelgett a fóti mester, Szőcs József Béla bácsi emléke előtt, aki a brüsszeli világkiállításon 1958-ban először ismertette meg ezt a desszertet a világgal. A fóti Soml(y)ói-feszt rendezvényen a Magyar Rekord Egyesület hitelesítette az 580 kg tömegű legnagyobb somlóit, amit 2 méter x 4,5 méteres asztalon helyeztek el. A hitelesítés után mintegy 5000 adagot osztottak szét a fesztiválon.
Tóth János portálunknak elmondta, hogy komoly előkészületi munka előzte meg a rekordállítást. A rendezvény előtti napon sütöttek ki 110 db 40X60 cm-es csokis, diós és natúr piskótalapot.
A piskótalapokat rumos cukorsziruppal locsolták meg, a lapok közé hagyományos vaníliakrém került dió-, mazsola- és cukrozott narancshéjszórással. A sütemény felületét csokoládészósszal borították be, amelyre habot tettek, majd kakaó- és pirított diószórással fejezték be a rekorder somlói elkészítését.
Szintén a rendezvényt megelőző napon főzték meg a 60 kg csokiszószt és a 100 liter cukorszirupot, szombaton pedig 150 kg krémet kevertek ki az Ambrosia Cukrászda régi műhelyében. A Magyar Rekord Egyesület kollégája minden egyes tételt komolyan leellenőrzött, lemért a rekordállításhoz, amelyről tanúsító jegyzőkönyvet készített.
A cukrászda csapata 2 hűtőautóval szállította ki a helyszínre a hozzávalókat. A Fóti Közszolgáltató Kft. munkatársai kifejezetten erre a célra hegesztettek össze egy 2 méter x 4,5 méteres fémasztalt, amelyre elhelyezték a rekordsütit. A süteményt szárazjéggel hűsítették, az elpárolgott fagyasztott széndioxid hideg függönnyel borította be a hatalmas somlóit.
5000 db kisebb méretű műanyag pohárba porciózták ki az új rekordersütit.
“Az egész rendezvény alatt azért aggódtam, hogy 15 órától 18 óráig a melegben ne romoljon meg a süteményünk, ezért 12 dkg-nál kicsit többet helyeztünk a poharakba. Ez az oka, hogy nem jutott azoknak, akik később érkeztek a fesztivál programjaira” – mondta a cukrászmester.
Az Ambrosia Cukrászdában kapható somlói galuska receptje ugyanaz, mint a rekorder somlóié, csak annyiban tér el, hogy nem tejszín, hanem tojáshab kerül a tetejére. Tóth János cukrászmester arra a kérdésünkre, hogy ismerte-e a somlói galuska feltalálóját, a fóti Szőcs Béla cukrászt, a következőt válaszolta:
“Gyerekkorom óta ismertem Szőcs Béla bácsit, többször beszélgettünk. A Gundel Étterem elismert cukrászmestere volt, aki szakmai díjat kapott a somlói galuskáért 1958-ban. A második világháború utáni első világkiállítást Brüsszelben rendezték meg. A világkiállítás magyar pavilonjának sikere láttán kezdték el a magyar konyhát külföldön is népszerűsíteni, hiszen a somlóival együtt ekkor fedezte fel a nyugat a magyar gulyást, a magyar pörköltet is”.
A rekord somlói galuska rekordmennyiségű alapanyagokból készült.
A piskótatészta anyagszükséglete:
1300 db tojás
35 kg cukor
35 kg liszt
5 kg kakaópor
5 kg őrölt dió
A krém összetevői:
35 kg „házi krémes” krémpor
175 liter tej
40 kg „rosette” hab
Cukorszirup:
50 kg cukor
100 liter víz
Csokiszósz:
25 l tej
18 kg cukor
3 kg krémpor
4 kg kakaóporfőzet
Szórás a krémrétegekre:
10 kg mazsola
15 kg durva dió
20 kg kandírozott narancskocka
Habozás: 35 kg cukrozott „rosette” tejszín
Mi is kedvet kaptunk elkészíteni a kedvelt édességet!