A Központi Könyvtárban június végén, még a nyári zárás előtt beszélgettünk a könyvtár vezetőjével, Hegyi Valériával, Árkosy Mónika feldolgozó könyvtárossal és Kurucz Andreával, aki asszisztensként dolgozik itt. A könyvtári állomány gyarapításáról – vagyis az új dokumentumok beszerzéséről -, valamint az olvasói igények kielégítéséről volt szó.

Milyen források állnak rendelkezésre az állomány gyarapításához?

Hegyi Valéria: A Magyarország központi költségvetéséről szóló törvény biztosítja az önkormányzatok ágazati feladatainak, így a kulturális feladatoknak az ellátását is. A kulturális normatíva 2022-ben Göd esetében mintegy 48,5 millió forint, ennek 10%-át kötelezően könyvtári dokumentumok beszerzésére kell fordítania az önkormányzatnak, vagyis biztosítania kell a könyvtár költségvetésében. Ezt az összeget az önkormányzat kiegészítheti saját forrásaiból. Ha megteszi, úgynevezett érdekeltségnövelő állami támogatást kaphat.

Hogyan döntik el, hogy az óriási kínálatból mit vásárolnak meg?

Á. M.: Kéthetente jelenteti meg a Könyvtárellátó az Új Könyvek állománygyarapítási tájékoztatóját. Emellett a Könyvhét folyóirat, a Könyvkultúra Magazin, a Moly, a kiadói tájékoztatók, a kulturális folyóiratok könyvrecenziói, magazinok, hetilapok ajánlói és sikerlisták alapján, illetve olvasóink érdeklődési körének megfelelően válogatunk. Igyekszünk minden olvasói réteg igényeit kielégíteni. A Moly azért is jó támpont, mert ott olvasói értékelések láthatók. Figyeljük a nagy közkönyvtárak forgási statisztikáit is. Szakkönyvek esetében irányadó, hogy az olvasóinkat milyen területek érdeklik. A recenziók mellett többnyire minőségi garanciát jelent a kiadó. Az Új Könyvek Állománygyarapítási tájékoztató pedig kiemeli, melyek a közkönyvtáraknak ajánlható szakkönyvek. Az olvasóink is élhetnek – és élnek is – gyarapítási javaslattal. Erről külön listát vezetünk. Persze egy könyvtár se képes az összes, érdeklődésre számot tartó kiadványt beszerezni.

Mi történik, ha olyan könyveket keres valaki, amelyek nincsenek az állományukban?

H. V.: Mindig felajánljuk a könyvtárközi kölcsönzést, ami azt jelenti, hogy másik könyvtárból átkérjük az adott művet. Senkit nem hagyunk könyv nélkül távozni!

Árkosy Mónika

Hogyan szereznek tudomást az olvasók – azon túl, persze, hogy bejönnek a könyvtárba – az új kiadványok érkezéséről?

K. A.: Amikor megtörtént a könyvek feldolgozása, vagyis bekerültek az állományba, listákat készítünk, és ezeket nyomban közzétesszük a Könyves Kuvik nevű nyílt Facebook-csoportban és a honlapunkon. Utóbbin könyvtáraink szerinti (Központi, Katica, Ady fiók) bontásban, az Ajánlók menüpontban.

Nemrég zárult az Ünnepi Könyvhét, amit mindig nagy érdeklődés kísér. Sikerült a könyvhéten kiadványokat venniük?

H. V.: Sajnos, a költségvetés elfogadásának késlekedése miatt nem volt erre lehetőségünk. Szerencsére azóta változott a helyzet, így némi várakozást követően a könyvhéten megjelent könyvek is fel fognak kerülni a polcokra. Az olvasóink visszajelzései szerint a könyvtárunk igazi békés sziget, ahová mindig öröm bejönni, de tudjuk, hogy a régebbi látogatóink megtartásának és minél több új olvasó bevonzásának fő záloga a naprakészen elérhető újdonság. Annál is inkább, mert a drasztikus áremelkedés miatt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a vásárlást.

A nyomtatott könyvek mellett hangoskönyveket, filmeket, folyóiratokat is látok a polcokon.

K. A.: Igen, a folyóiratokat külön kiemelnénk, mert viszonylag kevesen tudják, hogy több könyvtárral ellentétben, ezek is kölcsönözhetők. Nemrégiben készítettünk listát témák szerinti csoportosításban a nálunk kölcsönözhető folyóiratokról, ez nyomtatva a kölcsönzőpulton, online pedig a honlapunkon a Gyűjteményeink menüpontban tanulmányozható.

Hajtó Ilona

Milyen egyéb kulturális ajánlattal tudnak szolgálni a gödieknek?

H. V.: A tér szűkössége miatt elsősorban klubszerű rendezvényekre, programokra van lehetőségünk. Ilyeneket havi rendszerességgel tartunk is. Az olvasókörünk 2013 óta működik, és tavaly nyitottuk meg a Filozófiai kávéházunkat, ami sok érdeklődőt vonz. Ezek időpontjáról a honlapunkon, a Kávéalátét olvasókör és Könyves Kuvik Facebook-csoportban tájékoztatunk. A Katica Gyermekkönyvtárban több éve ősztől tavaszig Meseműhelyt tart Csíki Lóránt, 1998 óta pedig minden hónap utolsó péntekén Bütykölde néven kézműves foglalkozás zajlik. Ennek ötletgazdája Hajtó Ilona kolléganőnk, aki mindannyiuk sajnálatára ma tölti itt utolsó munkanapját, mert nyugdíjba megy.

Előző cikkSzabadságon egy gödi háziorvos, nézze meg, ki helyettesíti!
Következő cikkSzalai Attiláért Ausztriában is nagyon rajonganak a török szurkolók