Választásról választásra visszatérő téma, hogy befolyásolja-e az időjárás a részvételi hajlandóságot. Ha ragyog a nap, akkor tömegek utaznak el víkendezni, ha meg esik és fúj, akkor azért nem mennek voksolni, mert inkább otthon maradnak – hallhatjuk. Az Index járt utána annak, hogy vajon mennyire van ez így.

A portál végigbogarászta a rendszerváltás utáni választások időjárás-jelentéseit. Ne várjanak nagy felfedezést: arra jutott, hogy igencsak nehéz bármilyen egyértelmű összefüggést is látni. Ha esik és fúj, vagy ha langy tavaszi szellő lengedez a verőfényben, akkor is lehet magas vagy alacsony a részvétel. Alapos kutatások is ugyanezt támasztották alá, hogy nincs érdemi összefüggés a kellemetlen (például esős) időjárás és a választási kedv között.

Habár valószínűleg befolyásolja a részvételt, nem tudni, milyen irányba. Ha tombolnak az elemek, az jó eséllyel visszavetheti a részvételt. De egy szimpla esős, szeles nap vélhetően csak a passzívabb polgárokat marasztalja otthon. Az aktív bizonytalanokat vagy az impulzusszavazókat nem annyira a felhőzet, csapadék és hőmérsékleti értékek, esetleg a hőérzet érdeklik, hanem inkább az utolsó napok hírei, benyomásai.

És hogy milyen idő várható most vasárnap?

Eleinte felhős lesz az ég, majd egyre nagyobb területen süt ki a nap. Reggelig még eshet (a havas eső sem kizárt), de napközben már csak elszórtan lehetnek záporok, néhol hózápor is. A hajnali –2 és +3 Celsius-fokos hőmérséklet legfeljebb 4,9 fokra emelkedik a délutáni órákra.

Ön függővé teszi-e az időjárástól, hogy elmegy-e szavazni?

Az MTI fotóján a budai Bocskai úton sorban álló választópolgárok láthatók a 2018-as választásokon.

Előző cikkFeloldották a tűzgyújtási tilalmat Gödön is
Következő cikkGödre került a magyar természetfotó nagydíja