A Zenit Tehetségprogramjának záróeseményén megtapasztaltuk a tanulás új élményét.

A Zenit Általános Iskola már a második évadját zárta az előremutató pedagógiai irányzatokat bemutató közösségi programsorozatának. A Fejlesztők Napja a Zenitben programsorozat utolsó eseményén, 2023. június 17-én a Zenit tehetségprogramjának szakmai vezetője, az intézmény vezetője, Nyíri-Nagy József István és az iskola társalapítója, Jámbor Fruzsina mutatta be a Zenit Tehetségprogram 2022/23-as évadának eredményeit.

A Zenit Általános Iskola tehetséggondozási eszközeinek beszerzéséhez pályázati úton a Nemzeti Tehetség Program Tehetségsegítés Feltételrendszerének Javítása alprogramjának keretén belül 1 200 000 forint támogatást biztosított 2022-ben, a 2022/23-as tanévre (támogatási időszak: 2022. július 1. és 2023. június 30. között).

A rendezvény nyitányaként a Zenit Tehetségprogram eredményeiről, hatásáról és visszhangjáról beszéltek a program felelősei és a résztvevő pedagógusok, szülők és érdeklődők. A Zenit Tehetséggondozó Program három nagy egységből állt, a tanév során egyszerre volt fókusz a zenei, a matematikai és a természettudományos tehetségterületek fejlesztésén.

A program legintenzívebben a zenei tehetségterület fejlesztésében ért el eredményeket, ez elsősorban a célcsoportot alkotó gyermekek életkorából (6-10 év) fakadt. Az iskolás gyermekek egész éven át tartó zenei tehetségfejlesztésének eredményeként öt olyan zenei és énekkari koncert valósult meg, ahol a zenét elsősorban a társadalmi kapcsolatok fejlesztésére, valamint az együttműködés erősítésére alkalmazták. A Nemzeti Tehetség Program keretében a Zenit hangszerparkját gazdagították számos hangszer beszerzésével.

A természettudományos tehetség korai fejlesztése a huszonegyedik században kulcsfontosságú. A célcsoport digitális kompetenciáinak fejlesztésére több digitális és robotikai témanap mellett rendszeresen alkalmazták a pedagógusok és a szakértők a program során beszerzett tanulórobotokat és robotikai készleteket.

A matematikai gondolkodás fejlesztése, ezen tehetségterület népszerűsítése nagyon fontos célja a Zenitnek is, hiszen a STEM (természettudomány, technológia, mérnöki tudományok, matematika) tudományok alapját képezi. A matematikai tehetséggondozására elindult a Zenit Általános Iskola belső szorobán programja, aminek keretében a gyermekek matematikai tehetséggondozása és motiválása zajlik heti rendszerességgel.

A fenti tehetséggondozó programok sikerét mutatja a résztvevő gyermekek tanulmányi eredményei mellett a motiváció, az érdeklődés és az elköteleződés is, mely a tanévet záró töprengő beszélgetéseken is megerősítést nyert a gyermekek családja részéről. Ez a visszajelzés a program záróeseményén is megerősítést nyert a résztvevők részéről.

A Zenit Tehetségprogramjának bemutatását követően Nyíri-Nagy József intézményvezető egy interaktív, élménygazdag bemutatóval folytatta a délelőtti programot, ahol a vendégek a saját bőrükön tapasztalhatták meg a zeneterápia pedagógiai és személyiségfejlesztő hatásait.

A Fejlesztők Napja a Zenitben programsorozat a 2023/24-es tanévben is folytatódik irodalomterápiával, múzeumpedagógiával, helyismereti programmal és még sok más témával, ami a gyermekekért dolgozó felnőtteket segítheti a munkájukban és szülői, nagyszülői minőségükben.

Előző cikkGólpasszt adott a gödi játékos az Eb-selejtezőn
Következő cikkA gödi Dalnoki Bence zsűrizte a rekorder somlóit