Tavaly február elején egy hosszabb cikkben mutattuk be a sokoldalú művészt abból az alkalomból, hogy a magyar kultúra napján megkapta a Göd Város Alkotó- és Előadóművésze díjat. Sajnos 2022 augusztusában Báli Péter váratlanul elhunyt. A mostani emlékkiállítás 1991 után a hatodik kiállítása a városban a művésznek, aki 1979 óta élt itt.

A József Attila Művelődési Ház kiállítótermét megtöltötték Báli Péter barátai és tisztelői, akik előtt Kis Bernadett múzeumpedagógus mondta el a megnyitó beszédét. Emlékeztetett rá, hogy az 1955-ben született Péter egyaránt foglalkozott grafikával, festészettel, textillel, de élete során sok mást is kipróbált. Dolgozott kirakatrendezőként, tanárként is tevékenykedett, de volt ő informatikus, könyvtáros, hangtáros, oktatási szakértő is. Igazi reneszánsz ember, akinek a jellemző tulajdonsága az univerzalitásra, mindenoldalúságra való törekvés – emelte ki Kis Bernadett. Kísérletező kedve új és új képi és technikai problémák megoldására ösztönözte változatos eszközökkel. Festményein is egyfajta grafikusi látásmód tükröződik, amelyek témájukban a zenei és a képi világ kapcsolatát járják körül.

Képeiben a szociális kérdések filozófikus módon jelennek meg. Szerény, csendes személyisége mögött egy, a világ mély összefüggéseit firtató tudós művész alakja húzódott meg, aki bármikor szívesen osztotta meg a tudását közösségekkel, játszani, alkotni, tanulni vágyó fiatalokkal, vagy éppen felnőttekkel – folytatta Kis Bernadett. A világról alkotott – esetenként ironikus – véleménye, szarkasztikus humora grafikáin, festményein és írásaiban is itt-ott tetten érhető.

A megnyitó második részében Gyimesi Zsuzsanna, Péter jó barátja gondolatait hallhattuk Braun József “tolmácsolásában”. Ő a Péter által megalkotott LogIQs GrafIQs programról szólt. Péter így vallott erről 2009-ben: „Több, mint harminc éve kezdtem a pedagógiai pályámat, mely alatt 5-74 éves korosztályig mindenkit tanítottam. Részben grafikusi vénámból fakadóan, részben a játékok, a rejtvények és a talányok iránti vonzódásom miatt kötöttem ki egy fejlesztő, tehetséggondozó anyag kidolgozásánál.” A LogIQs GrafIQs foglalkozások célja a minél több vizuális probléma megoldásán keresztül a problémamegoldó gondolkodás és kreativitás fejlesztése manuális tevékenységek bekapcsolásával. A foglalkozáson szerzett élmények, játékok, feladatok fejlesztő hatással vannak számos képességre: a térlátásra, a térbeli gondolkodásra, a logikus gondolkodásra, a matematikai gondolkodásra, a memóriára, a koncentrálóképességre, a problémamegoldásra és a döntéshozatalra. Élete végéig tartott úgynevezett LogIQs GrafIQs köröket, melyeken kiscsoportban 1-1 foglalkozáson, vagy táborban figyelemfejlesztő gyakorlatokon, feladatlapokon át jutottak el a logikai és stratégiai játékok sokaságáig. Így tette vonzóvá minden résztvevő gyermek és fiatal számára a programot.

A megnyitó után Báli Péter felesége, Inke – akivel 24 éves korában költöztek Gödre, ahol gyermekeik és most már hat unokájuk is él – szubjektív tárlatvezetésen mutatta be a férje, a sokoldalú művész munkásságát bemutató kiállítást.

Beszélt Péter tánc-, természet- és zeneszeretetéről. Ezek mély ismerete tükröződik művein, amelyeket időnként nemcsak papíron, hanem csiszolóvásznon vagy bársonypapíron örökített meg.

A kiállítás egyik szegletében, egy vitrin mögött, Báli Péter kiállításainak meghívói, illetve az általa gyűjtött növények, csigák, kagylók és az általa festett selyemkendők láthatók.

A baráti hangulatú, megható eseményen a Gaude Kórus adott elő két gyönyörű kórusművet. Inke, a kórus tagja most is velük énekelt.

A kiállítás június 16-ig tekinthető meg a JAMH rendezvényeihez igazodva.

Előző cikkFaültetéssel kezdődött a gödi madarak és fák napja
Következő cikkHátha segít – Az érettségi előtti hajrában ajánljuk!