A szép tavaszi időben sokan kijöttek a Kiserdőbe a tavasz egyik kedves ünnepére, a madarak és fák napjára. Félő volt, hogy idén elmarad a rendezvény, de végül Göd önkormányzata felkarolta a kezdeményezést, és Szabó Zsuzsa vezetésével a művelődési ház összehozta az eseményt. 

Szilágyi László megbízott polgármester, az esemény fővédnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a most 89 éves Nagy Gábor bácsi, a gödi rendezvény megálmodója mondott néhány szót. Ő már 30 éve a helyi ünnep egyik szervezője, és arra kérte a gödieket, hogy a tradíciót még nagyon sokáig folytassák.

A program faültetéssel kezdődött, mivel a művelődési ház erre a napra a kertészek és a hozzáértők szakmai javaslatára egy három méter magas platánfát vásárolt, melyet a gyerekek segítségével ültettek el. 

A rendezvényen, melyen a legtöbb program a gyerekeknek szólt, volt két mesemondó – Csernik Szende és Lóri bácsi. Délután solymászbemutatót tartottak, és fellépett az Alma együttes is.

A sátrakban kézműves bemutatók színesítették a programot, lehetett madárodút készíteni, ismerkedni a gombákkal. Volt zsíros kenyér, tea, jó hangulat. A szép időben népszerűek voltak a különböző ügyességi játékok, és érdemes volt olvasgatni a tablókat, melyek hazánk legismertebb növényeit, állatait mutatták be.


Az eseményen röviden beszélgettünk a születésnapját ünneplő Gábor bácsival. Elmondta, hogy a Hajdúságból hozta a természet szeretetét. Hajdúhadházán, ahonnan származik, nagyon sok erdő van, ott is az ő kezdeményezésére indultak el a madarak és fák napjai ünnepségek. Volt, amikor ez iskolaszünettel is járt, így aztán előfordult, hogy az egész napot az erőben töltötték a gyerekekkel. Mint elmondta, a legfontosabb a gyerekeket a természet védelmére szoktatni.


A könyvtár a madarak és fák napja alkalmából minden évben kiír egy rajzpályázatot, ami – ahogy Szabóné Hegyi Valéria, a könyvtár vezetője elmondta – idén főleg a fiatalabb korosztály körében volt népszerű. Nagyon sok mű érkezett például a Kincsem Óvodából és a Sződligeti Gárdonyi Géza Általános Iskolából. Összesen 158 alkotást küldtek be a gyerekek három választható témában. Az év madara/Az év fája, Ilyennek képzelem a Négyszögletű Kerek Erdőt, és lehetett illusztrációkat készíteni Devecseri Gábor Állatkerti útmutató című kötetének valamelyik madaras verséhez.

A munkákat szakértő zsűri bírálta el (Markó Juci tanító és Lévay Jenő Munkácsy-díjas grafikusművész), és a szponzoroknak (Szépművészeti és Természettudományi Múzeum, Firka papírbolt, Tessloff és Babilon Kiadó, Piramis Építőház) köszönhetően nem csak a nyertesek kaptak díjakat, valami mindenkinek jutott a felajánlásokból. 3-18 éves korig pályázhattak a gyerekek, mindenféle technikával lehetett indulni, így vannak a képek közt pasztellkrétával, filctollal, ceruzával készített művek. Készült kollázs, akvarell- és temperafestmény is. A képek május 25-ig tekinthetők meg a könyvtárban.

Előző cikkEgy vers anyák napjára
Következő cikkEgy reneszánsz ember képeiből nyílt kiállítás a JAMH-ban – Báli Péter emlékkiállításának megnyitóján jártunk