A Székelyföldön élő Hadnagy Jolán óvónő, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke tartott előadást erről a városi könyvtárban.

A Tamási Áron- és Szervátiusz Jenő-díj mellett értékőrző tevékenysége elismeréseként megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet is. Vallja, hogy nemzeti megmaradásunk záloga a gyermekek születése és kultúránk megélése.

Előadásából megtudtuk, hogy régen a felnőttek meséltek egymásnak, ez leginkább a férfiak mulatsága volt. Szó esett a csodákról és azok természetéről, a mesék komoly szabályrendszeréről, ősi kapcsolatunkról az állatokkal, az emberi élet, a születés és az emberi viszonyok dinamikájáról. Mindez a magyar népmesék tükrében feldolgozva, hisz minden egyes gondolat megnyilvánul valamilyen formában ezekben az ezer éve őrzött kulturális kincsekben. 

Utazásunkban Hadnagy Jolán szakavatott és üdítő kalauz volt, bárki megirigyelhetné, milyen beleéléssel dolgoz fel akár komoly tudományos irodalmi kérdéseket, akár a valóságtól kicsit elrugaszkodott mesés témákat. A programot a Gödi Sirály Egyesület hozta el a könyvtárba.

Előző cikkKóczán Mór-díjasok – Gödi SE U13
Következő cikkMeghirdették a 2022-es Pest megye Környezetvédelméért díjat