Alacsonyabb belső hőmérséklet, alternatív fűtéslehetőségek, régi kályha, kazán újraindítása, új kályha, kandalló beállítása, fűtő-hűtő légkondi, hőszivattyú… Egymás után merülnek fel az ötletek arra, hogyan szálljunk harcba a növekvő fűtésszámlákkal. Gödiekkel beszélgettünk arról, hogy ők mit tesznek.

Először Tősér Tibort, a Gödi Termálfürdő vezetőjét kérdeztük.

Hogyan változnak a fűtési szokások a fürdőben?

-Tudni kell, hogy gázt, ami egész Magyarországot érzékenyen érinti, és amit a gödi önkormányzat is drágán szerez be, mi nem használunk. Az elektromos áram ára viszont már befolyásolja az üzemeltetési költségeinket. A strandon alapvetően alternatív fűtési megoldás van: a termálvizet hőcserélőn keresztül használjuk mind a használati, mind a fűtési melegvíz előállításához.

Otthon hogyan érinti önt a kérdés?

-Mi próbáltunk olyan alternatív fűtést kialakítani már évekkel ezelőtt, hogy szintén nem használunk gázt. Napelemes fűtési rendszerünk van, ebből a szempontból én szerencsésnek mondhatom magam. De azt gondolom, hogy nem ez az igazán fontos kérdés, hanem az, hogy az ember mennyiért tudja megvenni a napi élethez szükséges dolgokat – ételt, üzemanyagot, cipőt télre. Hiába spórol itt valaki, ha aztán a kenyéren, tejen elmegy a pénz.

A városban sétáló gödieket is megkérdeztük a Feneketlen-tónál, a vasútállomáson és a Széchenyi Ödön téren. A következő válaszokat kaptuk a kérdésre: az önök háztartását hogyan érinti a rezsi árváltozása?

-Mi most csökkentettük otthon a hőmérsékletet, nincs olyan meleg, mint máskor. Még felszereltettünk egy hőszivattyús rendszert is, ez cserélte a gázkazánt.

– Tulajdonképpen szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert körülbelül egy éve felszereltettünk napelemeket a házra, alapból meg elektromos fűtés van nálunk, úgyhogy minket ez annyira nem fog érinteni. Amennyire az ismeretségi körben tudom, ott is inkább az elektromos fűtést preferálják: gázt nem is tudom hogy használ-e ott bárki is.

– Hát mi eléggé félünk, de nem volt magas a rezsink tavaly sem, meg tavalyelőtt sem, meglátjuk. Még csak ritkán gyújtunk be esténként, inkább felveszünk egy pulóvert, betakaródzunk rendesen.

– Én még nyáron kicseréltettem az ablakokat. Ezt mondjuk amúgy is terveztük, mert már szükség volt rá. Engem inkább az érint, hogy milyen árak vannak a boltban, mert az valami katasztrofális.

Ön mit tesz a rezsiszámla csökkentése érdekében?

Előző cikkPetíció a felsőgödi posta megmentéséért
Következő cikkEgy hét múlva indul a lakossági ágdarálás Gödön