A hétvégén a fóti Soml(y)ói-fesztre az Ambrosia Cukrászda hatalmas mennyiséget készített az egyik legnépszerűbb magyar édességből, a fóti eredetű somlói galuskából. Mint elmondták, az előkészítés hosszabb időt vett igénybe, de a helyszíni összeállítással két óra alatt végeztek.
Idén sikeres volt a rekorddöntés. Hat évvel ezelőtt szintén Fóton 500 kilogrammos volt a somlói és 7,8 négyzetméter. Ezt most több mint 10 százalékkal sikerült meghaladni, 580 kilogramm számított tömeget tudtak meghatározni 9,2 négyzetméter alapterületen. A körülbelül ötezer adag elfogyott, ami azt jelenti, hogy ízlett a fótiaknak és a máshonnan jövő vendégeknek is.
A zsűri elnöke a 2023-as Bocuse d’Or világverseny bronzszobrosa, a gödi Dalnoki Bence, a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous-chefje volt. A zsűri másik két tagja Erdei Zsolt olimpiai ezüstérmes, egykori profi ökölvívó világbajnok és Bíró Zoltán alpolgármester voltak. Az amatőr kategóriában a Munkácsi Szalon csapata, a profiknál a Somlyó Sütöde diadalmaskodott.