A megemlékezést a Széchenyi Ödön parkban tartották.

Az ünnepségen a család képviselőin kívül jelen volt Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója. A legnagyobb magyar kisebbik fia, a Gödhöz kötődő Széchenyi Ödön sokáig élt Törökországban, így Suat Karakus, a Magyar-Török Kereskedelmi Kamara elnöke is eljött a megemlékezésre, ahol először Szegedi Sándor, a Gödi Vállalkozók Egyesületének elnöke, majd Gróf Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a résztvevőket. Suat Karakus rövid beszédében a többi között elmondta, hogy a Törökországban “Tűzpasaként” tisztelt Széchenyi Ödön, magyar mintára létrehozta és élete végéig működtette az ország tűzoltó szervezetét.

Gróf Széchenyi István gödi kötődéséről Lepp-Gazdag József, a gödi Alapellátási Praxisközösség koordinátora tartott rövid előadást. Megemlítette, hogy 2019-ben, Gróf Széchenyi Ödön születésének 180. évfordulóján nevezték el az egykori birtokának részét képező, kedvelt közteret Gróf Széchenyi Ödön parknak. Rókavadászatokon gyakran járt erre, majd 1865-ben megvásárolta gödi birtokát, melyet egészen 1877-ig meg is tartott. A parkban minden rá emlékeztet. Így a lépcső fölött Sympathy nevű csónakjának körvonalai láthatók, és a tér közepén elhelyezett kültéri sakk az 1864-ben az ő elnökletével újjáalakult Pesti Sakk-kört szimbolizálja.

A szobra alatti kétnyelvű emléktábla jelzi, hogy a gróf személyében, életpályájában, munkásságában két nép, két kultúra, a magyar és a török szolgálata és szoros kapcsolata fedezhető fel. A megemlékezés végén a résztvevők az emlékezés koszorúit helyezték el Gróf Széchenyi Ödön szobránál. Az ünnepség során több alkalommal szerepeltek a Búzaszem iskola tanulói. A résztvevők később átmentek a Civilházba, ahol ma nyílt meg a Gróf Széchenyi Ödön-emlékszoba. A teremben a személyes tárgyakon kívül megtekinthetőek Gödi Vass István festményei, melyek Gróf Széchenyi Ödön életéhez kapcsolódó helyszíneket mutatnak be. Így például az egyik kép a Széchenyi Lánchíd, illetve a Széchenyi Ödön által tervezett Budavári Sikló látható.

Előző cikkHatalmas izgalom a Bocuse d’Or második napján
Következő cikkEzüstérmes lett a gödi Dalnoki Bence csapata a Bocuse d’Or döntőjén