Jó páran eljöttek a véradásra a József Attila Művelődési Házba.

Eddig évente négyszer szervezett véradást Gödön a Vöröskereszt, kétszer a JAMH-ban és kétszer az Ady Klubban. Ez négy időpontot jelentett eddig, most először van egy napon a véradás a két helyszínen.

De hiába van nagy szükség a vérre, a jelentkezők közül sajnos több embertől nem tudnak venni, jellemzően nátha és magas vérnyomás miatt – folytatta az önkéntes szervező, akivel beszélgettünk.

Szerinte nagyon fontos, hogy az emberek tudjanak a véradásokról, szükség lenne minél több fiatalra, mert kezd kiöregedni a véradók tábora. Szinte mindig azonos arcokat látni, akik régóta adnak vért.

A szép nyári pénteken az első órában megvolt a 10 véradó, és ez szép eredmény. Ha mind a 4 óra alatt ennyien adnak, az már 40 a nap végére.

Gyakori, hogy egy bizonyos betegnek gyűjtenek vért. Ilyenkor azokat, akik az adott, általában különleges vércsoporttal rendelkeznek, megkérdezik, hozzájárulnak-e ehhez.

Az egyik véradó fiatalember 17. alkalommal segít így bajba jutott embertársain. “Tudom azt, hogy jó helyre kerül, sok mindenre tudják használni, rengeteg embernek segítség, és ha jól tudom, kutatási célokat is szolgál” – mondja. “Jó érzéssel tölti el az embert, hogy segíthet” – teszi hozzá.

Egy másik, kicsit idősebb véradó már a 60. – 70. alkalom környékén tart. “Segítünk az embereknek, és a honvédségnél jól jött a két nap szabi.”

Előző cikkVasárnap felejtse el az M2 egy részét!
Következő cikkA Nyúlpásztort viszik porondra a Búzaszemben