Északkelet-Magyarország mámorítóan gyönyörű vidéke a Holt-Szamos környéke Géberjénnél. Rengeteg a turisztikai látnivaló arrafelé. A helyet a Retro Rádióban ajánlotta a figyelmünkbe Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró, akit lenyűgözött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község.

A Holt-Szamos világa csónaktúrára, kajakozásra, horgászatra egyaránt kitűnő, ráadásul a hely még egyáltalán nem elcsépelt. Reggel a madarak hangjára ébredünk, a nap sugarai a folyó vízén játszanak, természetjárásra, kirándulásokra rendkívüli módon alkalmas Géberjén, de emellett még sok minden mást is kínál – a teaháztól kezdve az izgalmas kúrián át a közeli gyógynövényparkig.

Csináltak egy nagyon érdekes meseállomás-sort a Holt-Szamos partjára, ahol úgy sétálhatunk, hogy közben a magyar mesékről látunk izgalmas alkotásokat, sárkányt a fa tetején, vagy éppenséggel a Nagy Ho-Ho-Horgászt a Szamos partján – meséli Kiss Róbert Richard.

Minden évben csinálnak Géberjénben portaportyát. Valódi, működő portákat kereshetünk fel egyszer egy évben – azért nem gyakrabban, mert akkor leállna ott az élet. A látogatók mindent megnézhetnek, és közben jókat ehetnek is. Az egyik portánál, ahol malacokat tartanak, fantasztikus disznóságokat kóstolhatunk, máshol perecet készítenek, a harmadiknál megnézhetjük valamilyen mesterség fogásait. Összesen 20-21 portát lehet így végigjárni, végigkóstolni.

A szomszédban, Fürtösdaróc településen gyógynövénypark van. Több mint száz féle gyógynövény nő a vidéken, ebből 80-at itt termesztenek. Kipróbálhatjuk ezek hatását is.

“Érdemes elmenni a Cifra majorba is, ahol név szerint megismerkedtem Hans-szal és Güntherrel” – eleveníti fel emlékeit a turisztikai szakújságíró. Szarvasmarhákról van szó, Holstein fajtáról, ezért a svájci német név. Itt autentikus parasztházat láthatunk, mindenféle állattól – gúnár, pulyka, lovak körülvéve. Imádják a gyerekek. A skanzen keveredik az élő parasztházi hangulattal, esküvőket is tartanak itt, fontos fotózási helyszín lett a Cifra major. Volt olyan eset, hogy Dollár, a paci megette a menyasszonyi csokrot, a Pajkos nevű póni kedvence pedig a menyasszonyi fátyol.

De ha inkább a kulturális örökség érdekel bennünket, akkor templomokat nézegethetünk, vagy felkereshetjük a klasszicista stílusú Jékey-kúriát, híres Szőnyi festménnyel.

Ami pedig a gyomor örömeit illeti, fantasztikus a rendkívül fűszeres pici szabolcsi töltött káposzta, desszertnek pedig a kívül picit kemény, gazdagon töltött áfonyás derelye. De nagyon finom a géberjéni lángos is – meséli Kiss Róbert Richard, aki legközelebb mindenképp magával viszi a család apraját-nagyját, ha arra jár.

Előző cikkFurcsa dolgokat tapasztalhat szombaton Gödön, ha kinyitja a vízcsapot
Következő cikkKulturált Települési Környezetért Díj 2022-ben is