Megölhetjük ezzel őket! Sokan nem tudjuk ezt, és a legjobb szándéktól vezérelve akár a madár vesztét is okozhatjuk.

Hogy miért, arról a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány Facebook-oldalán találtunk érdekes írást.

“Már nem is számoljuk, hogy hány madár halt meg a kezeink között ebben a szezonban, vagy akik el sem jutottak már hozzánk azért, mert megitatták őket. A madarak nyelvének a végén található a nyitott légcső. Ha víz kerül bele, akkor vagy egyből megfullad a madár, vagy aspirációs tüdőgyulladás következtében fog meghalni. 

Ha fiókát találtok, nem szomjasak, nem kell őket megitatni, az énekesmadár-szülők sem itatják a fiókákat. Ha felnőtt, sérült madarat találtok, ők sem szomjasak, őket sem kell megitatni, főleg a kába állapotban lévőket nem. Tudjuk, hogy ha egy madarat találtok, egyből ez jut a többség eszébe: nem tudom, mit adjak neki enni, de legalább meg tudom itatni, abból baj nem lehet.

De kérünk titeket, hogy ne itassátok meg a madarat, amit találtok. Addig semmit ne tegyetek, amíg szakemberrel nem beszéltetek. Dübörög a fiókaszezon, legyetek türelmesek, rengeteg hívás fut be minden szervezethez. Ha nem értek el valakit azonnal, hívjátok a következőt. Addig pedig maximum csak helyezzétek el biztonságban az adott madarat (cipős doboz, lyukak nélkül, alá egy papírtörlő).”

Az alapítvány felhívásához egy fotót is mellékelt. Ezen egy erdei pintyfióka látható, akit megitattak fecskendőből és másnapra meghalt.

Előző cikkMilák: nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan összejön
Következő cikkÚj üzemet adtak át Gödön