Új városrész születik, Magyarország első számú pályaudvara lesz a Nyugati – ígéri közösségi oldalán Fürjes Balázs államtitkár. Kiírták a nemzetközi építészeti tervpályázatot a Nyugati pályaudvar és a Nyugati tér megújítására. Bővítenék a pályaudvar kapacitását is, 17-ről 30 vágányra.

A feladat rendkívül összetett: parképítés, minőségi városi terek, középületek és vasúti mélyállomás tervezése. A Nyugati környékén lévő 44 hektárnyi terület megújítására 12 építészirodától várnak terveket. Ez a budapesti belváros egyik legértékesebb része, kiterjedt vasúti üzemi területekkel. Megújításával 23,5 hektár, vagyis közel két városmajornyi terület szabadulhat fel és nyerhet teljesen új funkciót Budapest szívében. Új közpark, minőségi zöldterületek, kultúra, sport, középületek kaphatnak helyet.

A pályázat lényegi eleme, hogy megszüntetik a felüljárót, a Nyugati teret, a Körút – Váci-Bajcsy metszéspontját csúfító szocialista tájsebet. Szeretnék, ha a vasúti vágányok kikerülnének a mostani pályaudvari épületből, így új funkciót kaphat az impozáns csarnoképület, izgalmas közösségi tér és találkozóhely jöhet létre.

További részleteket az államtitkár Facebook-posztjában talál.

Előző cikkEnnyi pénz gyűlt össze a vasárnapi gödi futáson
Következő cikkBiztonságos élet egy veszélyes üzem árnyékában? – a Samsungról volt lakossági fórum Gödön