Sipos Zsuzsanna, a Dűne díszletberendezője elnyerte az Oscar-díjat a legjobb produkciós tervezés kategóriában Patrice Vermette látványtervezővel együtt a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 94. Oscar-díjátadó ceremónián.

A legjobb angolszász film a CODA, a legjobb külföldi film pedig a japán Vezess helyettem lett. A legjobb rendezőnek Jane Campiont választották A kutya karmai közt című moziért. A legjobb női főszereplőnek járó díjat Jessica Chastain (The Eyes Of Tammy Faye), míg a legjobb férfi főszereplőét Will Smith (Richard király) vihette haza. Legjobb női mellékszereplő: Ariana DeBose (West Side Story), a legjobb férfi mellékszereplő pedig Troy Kotsur (CODA).

Visszatérve a magyar sikerre: a produkciós tervezés Oscar-szobrát hét további kategória Oscarjával együtt még a gála előtt osztották ki a Dolby Színházban, hogy az élőben közvetített díjátadó gördülékenyebb legyen. Ebből a nyolc díjból egyébként hetet zsebelt be a Dűne.

A Frank Herbert klasszikusából Denis Villeneuve rendezésében született Dűne részben Magyarországon készült. A produkció a velencei filmfesztiválon debütált.

Sipos Zsuzsanna március közepén már a brit filmakadémia BAFTA-díját is elnyerte munkájáért.

Előző cikkEgy hét múlva indul a választás!
Következő cikkMost a 2. helyezettől kaptak ki focistáink