Reggel fél hétkor találkoztam két lelkes madármegfigyelővel, Varga Károllyal és Somkuti Gáborral, hogy az első állomásokra elkísérjem őket. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Monitoring Központja (MMM) által koordinált számlálásokat tavasszal kétszer és télen egyszer tartják.

Az első tavaszi számlálás ideje április 15. és május 15. között van. Egy-egy csapathoz 2,5×2,5 kilométeres terület tartozik, ahol mátrix-szerűen jelölnek ki 25 megfigyelési pontot. Ezek közül legalább 15-öt kell bejárni egy-egy alkalommal.

Magyarország 1989 óta vesz részt ebben a nemzetközi rendszerben, az országban nagyjából 10.000 megfigyelési négyzet van, ebből tavaly 288-ban végeztek megfigyelést. Ebből is látszik, hogy nagy szükség lenne új tagokra, fiatalokra. Gödön is szívesen fogadják az érdeklődőket. Megfigyelőtársaim elmondták, hogy nálunk körülbelül 300 madárfaj él, ezt a számot a vizes élőhelyek “nagyon megdobják”. Ebből ők körülbelül százat felismernek, a legtöbbet hang alapján is.

Varga Károly már 17 éve megfigyelő, és amikor naponta a munkahelyére kerékpározik, az öt és fél kilométeres út alatt végig “madarászik”.

A madarakat télen nehezebb észrevenni, mert akkor nem adnak ki hangokat, de körülbelül ugyanannyi faj van itt akkor is, mint nyáron. Bár sokan vonulnak délre, jönnek madarak is északról, szép számmal.

A mostani alkalommal 33 féle madarat láttunk, a többi közt barna rétihéját, búbos bankát, citromsármányt, vörös vércsét, halászsast, barátposzátát, szajkót, tengelicet, zöldikét, nádi tücsökmadarat, fülemülét, kakukkot, hollót, örvös galambot, nagy fakopáncsot. Az egyedszám is nagyon változó: észrevettünk például két récét a vízen, galambokat a vezetéken, a kéményen egy házi rozsdafarkút és a fa tetején egy szarkát.

Társaimnak tavaly szerencséjük volt, egy homokfalnál közel ezer partifecskét láttak, egy másik felmérés alkalmával pedig 6500 kenderikét. “De van, hogy ilyen nagy csapatokkal nem találkozunk, olyankor 100-150 egyed jön össze” – meséli Gábor.

A felmérések azért is fontosak, mert a táplálékláncban jelentős szerepet betöltő madarak indikátorfajok, így számuk alakulása jól jelzi a biodiverzitás változását.

A megfigyelésre kerékpárral mennek, 4-5 óra alatt 15-16 kilométert járnak be. Télen, ha nem lehet kerékpározni, gyalog. Mindent vezetnek a naplóban, például azt is beírják, milyen messze látták a madarakat – 50 méteren belül, 50-100 méterre vagy 100 méternél messzebb, esetleg átrepülőket észleltek. Feljegyzik a szélerősséget, az időpontot – minden helyszínen 5 percet kell eltölteniük.

Az MMM által koordinált három mérésen kívül még ott az őszi európai nemzetközi madárszámlálás, október első hétvégéjén. Ezen Károly és Gábor természetesen szintén aktívan részt vesz.

Előző cikkKapcsolatunk a világmindenséggel – Grandpierre Atilla gödi előadása
Következő cikkÖlelj végre át, enyém a szíved és a szád! – Bagossy zenei KVÍZ!