Rendkívüli éjszaka a mai, a kelták hitvilágában mindenképpen. Ők azt vallották, hogy október 31-e estéjén elmosódik a határ a fizikai és a spirituális világ között, a holtak szellemei visszatérnek ilyenkor, és kapcsolatba kerülnek az élőkkel. Innét ered több mint 2 ezer év távlatából a halloween itthon is népszerű szokása.

Október 31. a Samhain ünnepe volt a keltáknál, ezt követte az újév november 1-jén. Ekkorra végeztek a betakarítással, beköszöntött a természet hanyatlásának és a rövid nappaloknak az időszaka. A sötétség felidézte az emberi mulandóságot, és a két világ között ilyenkor a kelták szerint kapu nyílt, egy éjszakára visszatértek a holtak.

Az otthonokban hagyták kialudni a tüzet, este a falu központjában gyújtottak máglyát a druida főpapok. Ennek lángját a családok hazavitték és újraélesztették vele otthonaikban a tüzet. Ez egyszerre jelképezte az újjászületést és a közösséghez tartozást.

A szellemvilág lakóit ajándékokkal, felajánlásokkal várták. De nem csak a jó szellemek jelentek meg ilyenkor, hanem a gonoszok is. Hogy őket megtévesszék, és ne árthassanak nekik, a kelták állatoknak öltöztek, így jártak házról házra, miközben énekeltek a halottakhoz. Az otthonokban süteménnyel, kaláccsal ajándékozták meg őket. A lakókat alkalmanként agyafúrt csínyekkel bosszantották, de ezeket a gonosz lidércek számlájára írták.

A kereszténység térhódításával átalakult a pogány kelta ünnep. A 9. században Gergely pápa vezette be a mindenszentek napját november 1-jén és a halottak napját november 2-án. Október 31-e az All Hallows Eve nevet kapta, ami annyit tesz, mint mindenszentek előestéje. Ez később halloweenre módosult.

Amerikában a 19. század második felében ír telepesek terjesztették el a halloweent, ami a 20. századra közösségi eseménnyé vált. A házakat jó előre feldíszítik, a családok, barátok összejönnek, a jelmezbe öltözött gyerekek házról házra járva kiabálják, hogy Trick-or-Treat, vagyis ha nem kapnak csokit, megtréfálják a háziakat. A horrorfilmek is rajta hagyták nyomukat a jelmezeken és a dekoráción, és Amerika-szerte felvonulások, partik, szellemház-látogatások vonzanak kicsiket, nagyokat. A halloween hatalmas üzlet is egyben: Amerika teljes évi édességvásárlásának negyede ilyenkor történik, és egyre többen, egyre többet költenek házi kedvenceik halloweenjelmezére is, 2021-ben félmilliárd dollárt – írja a Tengerentúlról jelentem Facebook-oldal.

A halloween persze elsősorban nem erről szól, hanem az ember félelméről az ismeretlentől, a túlvilágtól és annak lakóitól, a borzongás iránti vágyról. Gödön is lesznek bulik az utóbbi jegyében ma éjjel.

Előző cikkEltemették Gödön Kádasi Éva keramikusművészt
Következő cikkFellobbant Gödön is az őrtűz