A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik életüket áldozták Magyarországért. Előttük tisztelegtek vasárnap Gödön is.

Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe. 1945-től a rendszerváltásig nem tartották meg az ünnepet. Azóta viszont újra lehet ünnepelni, és ezt 2001-ben törvénybe is foglalták.

A felsőgödi Jácint utcai temetőben, a Hősök emlékművénél tartottak megemlékezést immár 12. alkalommal. Az emlékművet 1934-ben egy világháborút megjárt felsőgödi katona, Kispál Károly építette saját kezével, saját költségére – mondta el a helyszínen az esemény szervezője, Farkas Éva.

Vasárnap a Himnusz közös eléneklése után B. Juhász Levente református püspök emlékezett a hősi halált hat katonákra. “A hős az, aki az életét feláldozza. Nem hősnek születik, de vállalja az utat” – mondta.

A megemlékezést szervező gödi lokálpatrióta, Farkas Éva A pozsonyi csatától 1956-ig címmel adott áttekintést a különböző háborúk és harcok idején elhunyt magyar katonákról és civilekről.

A beszédek végén Bese Botond dudás népzenész játszott a hősök tiszteletére, majd a Szózat közös eléneklésével zárult az ünnepség.

Előző cikkIlyen volt a gyereknap a Gátőrházban
Következő cikkDíjazták a Pest megyei örökségekről készült legjobb fotókat