Telt ház előtt kezdhette meg előadását a gödi könyvtárban Pál Feri atya, aki éppen a héten kapta meg a Kopp-Skrabski-díjat egyéni kategóriában.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom ötödik éve ítéli oda a Kopp-Skrabski-díjat, amellyel azokat a személyeket jutalmazza, akik egy egészséges társadalom, támogató közösségek létrejöttéért, a családbarát szemlélet népszerűsítéséért dolgoznak. Idén is azok kaptak díjat, akik mások boldogulásáért, testi-lelki egészségéért dolgoznak az élet bármely területén.

Az előadásra olyan sokan jelezték előzetesen részvételi szándékukat, hogy várólista is készült.

Mi az első sorból élvezhettük végig ezt a másfél órás fergeteges one man show-t, mely hol könnyeket, hol pedig gurgulázó nevetést csalt elő a jelenlévőkből.

Hogy mit tudhattunk meg az atyától?

 • Például azt, hogy a többségünk negatív fordulatról negatív fordulatra beszél, azaz negatív események láncolatát meséljük el többnyire.
  Ez evolúciós előnyt jelent. A túlélés eszköze, hogy ősidők óta a veszélyre figyelünk. Mert az ember ilyen, ellentétben a koalával, aki lassú, lomha, viszont élvezi az életet, de nem egy túlélő bajnok  erdőtűz esetén.
 •  Hogy mire fogunk emlékezni utolsó napjainkban?
   Talán a kutyánkra, aki mindig olyan hűséges volt, vagy a felejthetetlen gyerekszagra, vagy arra, hogy milyen jó volt éjszaka kiskifli- nagykifli pózban összebújni a párunkkal, akivel egyébként kölcsönösen végigszekáltuk egymás életét, bár erre a házasságkötéskor még egyáltalán nem gondoltunk volna.
 • Hogy csúcsélményeink felelevenítése és forrásként való felhasználása mennyire fontos!
 • Hogy a nászéjszakán a párok hány százaléka szeretkezik?
 • Hogy fejezzünk be pozitívan egy olyan múltbéli történetet, ami negatívan végződött?
 • Hogy 6-7 éves kor fölött a gyereket igen is vigyük el a temetésre, ha egy szerettünk meghal, mert akkor a realitásban marad.
 • Hogy mi az a neurotikus dilemma?
 • Hogy nincsen a múltban olyan történet, amit ne lehetne pozitívan befejezni. Még a negatívan végződőket is.
 • Hogy többségünk úgy csúszik át a jelenből a múltba, hogy észre sem veszi.
 • Hogy a gyerekeink általában a jelenben vannak, miközben mi, felnőttek a múltban.
 • Hogy milyen életcélokat tűzzünk ki magunk elé, hogy már a jelenben is jól érezzük magunkat?
 • Hogy boldogabb az, akinek nem csak rövid távú, de közép- vagy hosszú távú célja is van.
 • Hogy boldogabb az is, akinek nem csak külső, de belső életcélja is van, illetve akinek nem énközpontú belső életcélja is van.
 • Hogy különösen az boldog, aki a személyes életcéljait valami annál is sokkal nagyobb céllal hozza össze.

Mit mond a világ? Legyél nagy, legyél híres!
Mit mond Feri atya? Az ember kicsi. Minden ember kicsi.

Előadás után lehetőség volt válogatni Pál Feri könyveiből. Mi is vettünk egyet, és sorba álltunk, hogy az atya dedikálja nekünk.

Csak ajánlani tudjuk, menjen el ön is a legközelebbi Pál Feri show-ra!

Pál Ferenc (közismertebb nevén Feri atya, Pál Feri) római katolikus pap, mentálhigiénés szakember. 1996-ban szentelték pappá Esztergomban. 2000-től a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének tanára, ahol lelkigondozói, mentálhigiénés, szociális munka mesterképzés, valamint családtudományi és családterápiás mesterképzés szakokon tanít. Az általa létrehozott mentálhigiénés szolgálatot teljesítő közhasznú alapítvány évi mintegy 300 programot szervez, évente több mint 300 előadást tart közintézményekben. Az elmúlt 7 évben 200 cégnél tartott előadást. Eddig hat önálló könyve jelent meg, és több mint húsz kötetben találhatók írásai.

Előző cikkViseljen maszkot, ha ma látni akarja Feri atyát!
Következő cikkMaci kutyával kirándultunk a gödi Duna-parton