Idén lett 10 éves a felsőgödi Zanakert Kertészet. A családi vállalkozás 2013 óta szakmai kiszolgálással és prémium minőségű növényekkel várja a látogatóit és minden kertbarátot. Aki betéved hozzájuk, biztos, hogy visszajáró vendégük lesz, mivel a Zanakert egy botanikus kert szépségével és hangulatával fogadja őket. A kertészet vezetőjével, Dr. Zanathyné Juni Katalinnal beszélgettünk az elmúlt 10 évről.

Mikor nyitotta meg kapuit a Zanakert?

2013. március 13-án nyitottunk meg, amit körülbelül másfél évnyi átalakítási munka előzött meg. A telken lévő, korábban megvásárolt ingatlanokat felújítottuk, és kialakítottuk az infrastruktúrát a parkolóval, a kerítéssel, az ágyásokkal együtt.

A foglalkozását illetően ön kertész? 

Eredetileg közigazgatási diplomám van, de a 3 gyermekem születése után nem akartam napi 8 órát hivatalban dolgozni, arra gondoltam, hogy valami teljesen mást csinálnék. A harmadik gyermekemet vártam, amikor kismamaként jelentkeztem a kertészmérnöki szakra. 4 évet tanultam az egyetemen, a diplomamunkámat már nem szereztem meg, mert időközben rátaláltunk erre a területre, amit épp árultak, mi pedig a férjemmel úgy döntöttünk, hogy megvásároljuk, és belevágunk a saját álmunk megvalósításába.  Az egyetemen nagyszerű tanáraim voltak. A férjem vegyész, az ő motiválására mentem a kertészmérnöki szakra, mivel azt mondta, hogy a reál tantárgyak birtokában egészen más szemmel fogom nézni a körülöttem lévő világot. Abszolút igaza volt, hiszen az egyetemen tanultunk éghajlatot, földtant, talajtant, növénytant, és ezekkel az ismeretekkel gazdagodva egy komplexebb képet kaptam a világról. Elhatároztuk, hogy mi az átlagtól eltérő kertészetet szeretnénk kiépíteni, ami se nem túl kicsi, és se nem túl nagy. A növényeket nem úgy helyeztük el, mint egy klasszikus kertészetben. Arra törekedtünk, hogy úgy lehessen nálunk sétálni, mint egy botanikus kertben. Kompozíciókat állítunk ki, amiket folyamatosan változtatunk, mindig előtérbe kerülnek az adott hónap legszebben mutató növényei. A növényeket az igények és a típusok szerint speciális ágyásokba rendeztük, melyek között járólappal lekövezett utakon lehet közlekedni. Az időjárástól függetlenül mindig kényelmesen hozzá lehet férni a növényágyásokhoz.

Hogyan választották a Zanakert nevet?

A névválasztásnál követtük azt a javaslatot, hogy 2-3 szótagnál ne legyen hosszabb a név. Az volt a vágyam, hogy a kedvenc növényem (birs) latin nevéről nevezzük el a kertészetet, de kiderült, hogy már rengeteg Cydonia nevű cég van. A Zana a férjem beceneve, mivel ez egy családi vállalkozás, ezért ezt választottuk.

Az elmúlt 10 év alatt mennyit változott a kertészet?

Nagyon sokat fejlődtünk saját tapasztalatból. Ez nem egy könnyű szakma, mivel nagyon függ az időjárástól. Jóval szélesebb lett a paletta az árukínálatunkban, több kollégával dolgozunk, mint korábban, és sokkal több munkaórában. Folyamatosan a növények között kell lenni, de megéri a befektetett energia. Van egy törzsvásárlói programunk, jelenleg majdnem 5000 törzsvásárlónk van, akik 30 km-es távolságból érkeznek hozzánk. Szlovákiából is vannak rendszeres vásárlóink. A 10 év alatt folyamatosan nőtt a vásárlóközönségünk, és a kertészet területe is nagyobb lett.

Hány kollégával dolgoznak?

A kollégáim szakemberek, kertészmérnökök. Velem együtt heten dolgozunk a kertészet területén. Minden nap nyitva vagyunk. Nincs automata öntözőrendszerünk, minden növényt egyenként öntözünk, mivel minden növénynek más a folyadékigénye. Nagy elhivatottság kell, hogy ezt így tudjuk csinálni minden nap reggel 8 órától este 6 óráig, de imádjuk ezt a munkát. Vásárlóinkat személyesen szakmai tanácsokkal, online pedig kertészeti tippekkel látjuk el, annak érdekében, hogy a nálunk vásárolt növények hosszú ideig szépek és egészségesek legyenek.

Mi a tapasztalatuk, melyek a legjobban vásárolt termékek?

Minden évben változik, hogy mit preferálnak a vevőink, de ez függ a gazdasági helyzettől is. Ebben az évben főleg a sövénynövények divatosak, amik távol tartják a szomszédot, illetve a gyümölcstermők és az árnyékot adó nagy fák is népszerűek, tavasszal pedig a balkonnövények. Igyekszünk az impulzustermékekből is kihelyezni, amikbe a vásárlók nézelődés közben könnyen beleszerethetnek. Ezek lehetnek formanövények, mutatós örökzöldek, virágok, de fák is. Próbálunk különleges újdonsággal is szolgálni.

A növényeket hol szerzik be?

Mindent növényt személyesen vásárolunk meg, nem rendelünk az internetről. A mai világban nehéz a nemzetközi áruházláncokkal kis cégként felvenni a versenyt, de mi mégis igyekszünk helytállni. A növények beszerzésekor a kollégáink személyesen, magas minőségi elvárásokat fenntartva válogatják össze a választékot. Szakmai hozzáértéssel gondozzuk és rendezzük el a növényeket, így a Zanakertben sétálva különleges esztétikai élménnyel is gazdagodhatnak vásárlóink.

Télen zárva vannak?

Igen, az év végi fenyőfaértékesítés az utolsó aktivitásunk az évben. Januárban-februárban van a mi pihenési időnk, ez a mi nyaralásunk.

Tősgyökeres gödiek?

Budapestről költöztünk ide 2000-ben. Ez volt az első zöld város, ami számunkra szimpatikus volt. 23 évvel ezelőtt nagyon jó volt a város atmoszférája, most kicsit felgyorsult itt az élet ahhoz képest.

A COVID hogyan érintette önöket?

Számunkra nagy fellendülés volt. Sok növényben hiány is keletkezett, mivel sokan a megtakarított pénzüket a környezetükre fordították. A lakosság zöld iránti vágya megnőtt, az örömszerzés egyik fajtája volt, hogy növényeket vásárolhattak. Az árukínálatunk 98%-a olyan, amit egy kezdő kertész is életben tud tartani. Nem úgy gondolkodunk, mint a multik, akiknél gyakran előfordul, hogy a melegházukból szerzett növényeik a vásárlók kertjében elpusztulnak. Az összes növényünk télálló, télálló cserepeket adunk hozzájuk, tápot, ültetőközeget, gondozási információkat is megosztunk a vevőkkel, annak érdekében, hogy a növények náluk minél hosszabb ideig és szép állapotban élhessenek.

A jövőt tekintve milyen céljaik vannak?

Az én konkrét célom, hogy 10 év múlva vissza tudjak vonulni, ez persze feltételezi azt, hogy legyen egy utódom, akire szívesen rá tudom bízni a kertet. Mivel maximalista vagyok, ezért ez számomra nem könnyű feladat. A 10 év alatt nagyon elfáradtam. Bízom benne, hogy találok majd olyan személyt, akinek ugyanolyan fontos a kertészet, mint nekem, és ugyanezt a színvonalú szolgáltatást tudja koordinálni. Addig pedig természetesen szeretnénk a színvonalat tartani, sőt, emelni.

Előző cikkNagy siker volt az első Gödi Lecsófesztivál
Következő cikkNincs több illegális gyorsulási verseny Dunakeszin