Budapest, 2023. november 3. Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista (j) átveszi a Nemzet Mûvésze díjat Csák János kulturális és innovációs minisztertõl (b2) és Vashegyi Györgytõl, a Magyar Mûvészeti Akadémia leköszönõ elnökétõl (b) a legrangosabb magyarországi mûvészeti elismerésnek számító díj átadása alkalmából a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen 2023. november 3-án. MTI/Balogh Zoltán

Édesapja zsoké, édesanyja balerina volt, ő Németországban született. A Göd környékéhez erősen kötődő karikaturista most megkapta a Nemzet Művésze díjat.

Lantos István zongoraművész, orgonaművész, Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista és Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész vehette át idén a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában, a Pesti Vigadóban.

Budapest, 2023. november 3. A Nemzet Mûvésze díj idei három kitüntetettje, Selmeczi György zeneszerzõ, zongoramûvész (b2), Lantos István zongoramûvész, orgonamûvész (b3) és Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista (b4) és a két díjátadó, Csák János kulturális és innovációs miniszter (j) és Vashegyi György, a Magyar Mûvészeti Akadémia leköszönõ elnöke (b) a legrangosabb magyarországi mûvészeti elismerésnek számító díj átadása alkalmából a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen 2023. november 3-án. MTI/Balogh Zoltán

A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét – táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét – betöltött művészeknek adható, a címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti.
    

Az elismerést, amelyet először 2014-ben ítéltek oda, minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület létrejöttének november 5-i évfordulójához kapcsolódóan adják át.

A Göd környékéhez ezer szállal kötődő Sajdik Ferencet, akit grafikusi és karikaturista életműve elismeréseként választott a nemzet művészének a díj bizottsága, a Magyar Nemzet kérdezte a karikatúra jelenéről és jövőjéről.

A művész szerint a mai fiataloknak nincs olyan lehetőségük a karikatúra területén, mint amilyen neki volt.

“Ma nagyon kevés lapban, magazinban publikálnak karikatúrákat. Egykoron nekem a Ludas Matyiban le kellett adni minden héten hat-hét rajzot, amelyből aztán megjelent három darab” – nyilatkozta.

Az interjúban mesélt a Ludas Matyinál eltöltött évekről, és elmondta azt is, hogy szerinte miért nem kellenek a karikatúrák a mai újságokba.

Úgy gondolja, hogy ez egy sajátos műfaj, amelyet nem lehet pótolni mással.

“A karikatúra lényege éppen abban áll, hogy sűrítve képes az eseményeket bemutatni.” 

Ezt a tömörséget írásban nem lehet elérni – véli Sajdik.

A teljes interjút itt olvashatja.

Főkép: Budapest, 2023. november 3. Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista  (j) átveszi a Nemzet Művésze díjat Csák János kulturális és innovációs minisztertől (b2) és Vashegyi Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia leköszönő elnökétől (b) a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító díj átadása alkalmából a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen 2023. november 3-án. MTI/Balogh Zoltán

Előző cikkMegnéztük a Duna út felújítását
Következő cikkA gödiek is szívesen pihennek itt: újabb rangos díjat kapott a sárvári Spirit