Egyre több olyan internetes adásvételt lehetővé tevő felület (online piactér) működik, amelyeken aktívan jelen vannak a csalók is.

Míg korábban a vásárlók megkárosítása volt a jellemző valamilyen módszerrel, mostanság már az eladók sincsenek biztonságban. Az internetes vásárlások alkalmával előfordulhat, hogy egy szokatlan tranzakciót kér az állítólagos vásárló. Például a kifizetett termék árának fogadásához olyan linket küld, ami egy távoli hozzáférést biztosító program, és annak telepítése/letöltése kaput nyit a bankszámlához. Az is előfordulhat, hogy az üzenetben azt ajánlják fel, hogy a termék kiszállításához az eladó vegyen igénybe egy ismert csomagküldő szolgálatot, amelynek nevében (ismertségével, nevével visszaélve) adathalász linket tartalmazó üzenetet küldenek. A link egy, a csaló(k) által létrehozott hamis weboldalra mutat, ahol a bankkártyaadatok megadásával gyorsan elindulhat az a folyamat, amely az áldozat banki profiljához, a számlá(ko)n tárolt összeghez vezet.

Az offline kereskedelem jól bevált metodikája az, hogy az eladott áruért a vevő fizet. Ne felejtsük el, hogy ugyanez az online térre is igaz, azaz a vevő az, aki az áruért fizet! Ha a tranzakció egy csomagküldő szolgálaton keresztül történik, annak pedig megvan a saját, biztonságos szállítási, fizetési protokollja. Nincs szükség az eladó és a vevő közötti plusz pénzügyi tranzakcióra, nem kell megadni olyan szenzitív banki adatokat, kódokat stb., amelyek birtokában hozzáférhetnek a számlán tárolt összeghez. Amennyiben módunkban áll, bonyolítsuk le az üzletet személyes átadás-átvétellel, vagy válasszuk az utánvétes fizetési lehetőséget, így a minőséget is ellenőrizni tudjuk!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a https://kiberpajzs.hu/ oldalán talál.

Előző cikkElindult a kampány Gödön
Következő cikkHavazott Magyarországon