Ahogy azt korábban írtuk, ügy lett Gödön a Marignane téri játszótér felújításából. A Samsung felajánlotta, hogy teljes körűen felújítja a kiserdei játszóteret. A képviselő-testület ülésén óriási vita volt erről, de végül zöld utat kapott a projekt. Fülöp Zoltán volt alpolgármester és Szilágyi László jelenlegi alpolgármester véleményét már közöltük olvasóinkkal. Most egy másik korábbi alpolgármester, Hlavács Judit képviselő írta meg a Gödi Hírnöknek, mit gondol a témában. Írását változtatás nélkül adjuk közre.

Nem a játszótérre, a kapkodásra mondtam nemet.

Bármit is gondolok a Samsungról, ha játszóteret szeretnének építeni a gödi gyerekeknek, azt csak támogatni lehet. Így voltam ezzel az első pillanatban is, amikor megkeresték a várost az ötlettel. Az általuk akkor választott Várdombot végül már réges-régen elvetették (nem is kértek engedélyt az Örökségvédelmi Hivataltól), így lett befutó a Marignane tér, ismertebb nevén a Kiserdő. Annyira nem akadályozta az ügyet senki a városházán, hogy a Helyi Építési Szabályzat folyamatban lévő módosításához kifejezetten emiatt kértük, hogy az erdei játszótér létesítését akadályozó passzusokat változtassuk meg.

Az október 27-ei testületi ülésen tárgyalt anyagot – összesen három rajzot, amit a facebook-oldalamon is megosztottam – aznap reggel ismertem meg, hiszen előző nap érkezett a hivatalba. Ahogy a vitában mondtam, még csak azt sem tudnám állítani, hogy ronda, hiszen igazából nem derül ki belőle, milyen. Persze lehet tippelni, melyik lehet az Alagút utca felőli nézet, de valójában még egy helyszínvázlat vagy egy tájolás sem került be az anyagba.

Szerintem fontos, hogy a város legnagyobb, legdrágább, legújabb játszótere milyen lesz. Hogy hogyan illeszkedik a kiszemelt tisztásra, milyen anyagokból készül, „mond-e valamit” Gödről vagy az adományozó gyárról. Van-e vízcsap és hol, mi ad árnyékot, mire lehet leülni, miből vannak a burkolt felületek (és mennyi burkolt), hová folyik le az esővíz. Mi lesz az ott lévő sportparkkal, játékokkal, testvérvárosi emlékhellyel. Hogyan közelíthető meg az utca felől, esetleg babakocsival, hol lehet parkolni autóval, biciklivel vagy rollerrel. Fontos, hogy ha a városnak vannak szakemberei, főépítésze, főkertésze, beruházási osztálya, akkor az ott meglévő szaktudást és helyismeretet használjuk arra, hogy ezekre a kérdésekre választ találjunk. Azt kértem, adjunk magunknak és a cégnek egy hónapot, hogy ezeket alaposan átgondoljuk, és térjünk vissza rá a következő ülésen.

Remélem, hogy így sem veszett el minden, hiszen a gyár a saját jól felfogott érdekében elfogadja majd a gödi polgármesteri hivatal szakembereinek a segítségét, és a végeredmény sokkal jobb lesz, mint ahogy most tűnik. A beadott három ábra alapján úgysem lehet elkezdeni építeni, még ha magukat a játékokat és az okospadot készen meg is lehet rendelni valahonnan.

Itt akár abba is hagyhatnám, de Fülöp Zoltán „vitaindítója” számos olyan kérdést vet még fel, amit nehéz nem megválaszolni. De mivel a gödieket ez csak mérsékelten érdekelheti, inkább utoljára hagytam. Nem vagyok, és sosem voltam momentumos (csak az LMP-nek voltam a tagja, 2013-ig). Nem mintha a „Momentum” olyan szitokszó lenne, amit érdemes három bekezdésben háromszor kihangsúlyozni egy úgymond „ellenzéki” politikus részéről. Azt viszont vállalom, hogy ellentétben egykori frakciótársaimmal, én még mindig abban a csapatban játszom, amelynek a színeiben megválasztottak. Sőt, arra is emlékszem, hogy kik a választóim, és kinek az érdekeit kell képviselnem, így nem egy környezetpusztító gyár zöldrefestésén kell fáradoznom, miközben vadul osztogatom a pártom facebook-posztjait a többi hasonló ellenében. És nem kell egy előző nap beesett „Móricka-rajzot” sürgősséggel támogatnom, ha egyébként egyik kedvenc kifejezésem a „ragaszkodjunk a normális ügymenethez”, és felháborodottan szoktam leszavazni az „előkészítetlen”, „későn érkezett” és „szakmaiatlan” előterjesztéseket, amelyeket az általam vezetett bizottságnak, de a többinek sem volt módja megtárgyalni. Meggyőződésem, hogy nem azon az egy hónapon múlott volna, és mind a Samsung, mind az érdekében eljáró képviselők imázsának jót tett volna, ha a sebesség helyett a minőséget és a párbeszédet helyezik az előtérbe. A gödi gyerekek érdekeiről már nem is szólva…

Előző cikkNagy érdeklődés mellett zajlott le az író-olvasó találkozó Dragomán Györggyel a Gödi Városi Könyvtárban
Következő cikkEgy félidőnyi emberelőnyt váltottak a gödi focisták győzelemre