2019-ben vásárolta meg a Pacsirta utcai ingatlant az önkormányzat azzal a céllal, hogy közösségi helyet alakítsanak ki a nevelekieknek. Körülbelül 1500-1600-an élnek a településrészen, sok a kisgyermekes család. A projektről Bánfalvi-Radó Boglárkával, a Neveleki Szomszédok Egyesületének alelnökével beszélgettünk.

Mit lehet tudni a Pacsi Parkról?

Az ingatlan megvásárlásakor, 2019-ben nyitóünnepséget tartottunk a parkban, amikor is egy névadó ötletversenyt hirdettünk a neveleki lakók között. A zsűri által legötletesebbnek ítélt név a Pacsi Park volt, mely leginkább utalt a hely valódi funkciójára – arra, hogy ide, a Pacsira utca 1-be barátkozni jönnek az emberek. Az a cél, hogy az amúgy is élénk neveleki közösségi életnek legyen egy klassz helye. 2019 óta önkéntesek tartják rendben a telket, a Pacsi Park megújulása is közösségi projekt. Bevontuk a lakosságot a tervezési folyamatba, sokan segítettek az ötletelésben, a játszótéri elemek kiválasztásában, árajánlatok bekérésében, tereprendezésben, gazolásban.

Szeretnénk méltó módon átadni a parkot, de a munkánkat nagyon megnehezíti az erőforrás- és szakemberhiány. Ennek ellenére úgy látjuk, bele fogunk férni a kitűzött határidőbe. Ami még vár ránk, az a tereprendezés, a játszótéri elemek fogadóhelyének előkészítése, telepítése, átvétele, locsolórendszer kiépítése, közművek átépítése, támfalak építése, parkosítás fákkal, fűvel, bokrokkal.

A mostani projekt egy csaknem 25 millió forintos támogatásból jön létre, az 1500 négyzetméteres terület kétharmadát építjük be és elkészül az épület koncepcióterve is – az erre szóló pályázatot decemberben nyertük el a Pest Megyei Önkormányzattól. A projekt második fázisa az épület felújítása és közösségi házzá alakítása, amelyre a ház koncepciótervének elfogadása után tudunk pályázni.

Áram, víz, gáz van a területen, de mi megújuló energiákat szeretnénk majd használni. Fontos szempont volt, hogy mindent a fenntarthatóság jegyében próbáljunk megoldani. Jó példa erre a növénymentési akció a tereprendezés előtt. Több száz növényt mentettünk meg – melyek az évtizedek alatt benőtték a kertet – azzal a céllal, hogy később vissza is kerülhessen belőlük. A ház tervezésénél is fontos a diófák védelme. Madárbarát parkot szeretnénk, ez ügyben már felvettük a kapcsolatot a Magyar Madártani Egyesület egyik tagjával.

A kivitelezés projektmenedzsere, Nagy-Deák Klaudia, szintén neveleki háromgyermekes édesanya – hihetetlen lelkesedéssel és körültekintéssel végzi a feladatát.

Hogyan alakult ki a Pacsi Park terve?

A funkciókat közösen találtuk ki a neveleki lakókkal. Kérdőíveket küldtünk szét, beszélgettünk, kérdezgettünk. Amire a legnagyobb igény volt, az a játszótér, mert bár a környéken majdnem mindenkinek van kertje, a közösség, a szocializálódás a gyerekek számára is fontos. Azt szeretnénk, hogy ez a park egy “generációkon átívelő közösségi helyszín” legyen, ha a kiskamaszoknak is lenne hova menni, ha a nagykamaszoknak lenne néhány pad, ahova mindig le lehet ülni beszélgetni, barátkozni két pingpong-meccs között, és például a petanque minden korosztálynak lehetőséget nyújtana a közösségi aktivitásra.

Itt van egy nemrég ültetett barackfa.

Igen, ez egy sárgabarackfa, amit a nyitóünnepségen – ami a park első kis rendezvénye volt – alapkőletétel helyett ültettünk el.

Miket terveznek a parkba?

A diófák árnyékában lenne a kisgyermekeknek való játszótér. A játékok esetében főbb szempontok voltak a biztonság, a minőség, a több korosztály számára megfelelő funkciók és az integráló elemek. Például lesz fészekhinta, amely akár egy mozgássérült (kerekesszékes) kisgyermek számára is játéklehetőség. A baba-mama hinta is integrál, hiszen együtt hintázhat nagy és kis testvér, szülő vagy nagyszülő a gyerekkel. Olyan játszótérben gondolkodtunk, amelynek karbantartása, fenntartása egyszerű és gazdaságos. A felső sarokban a kicsit nagyobbak játszótere lesz. A másik, alsó sarokban 2 darab 15×4 méteres, versenyekre is használható petanque pálya lesz, 2-3 soros lelátóval. A távlati cél az, hogy önfenntartó legyen a park.

Miért pont petanque pályát építenek?

Ez már egy nagyon régi történet, egyik tagunk nagy álma volt. Évek óta duruzsolta a fülünkbe, hogy ez milyen jó kis játék. Nem kell hozzá semmilyen költséges eszköz, felkészültség, erőnlét. Három ember kell egy csapathoz – idős, felnőtt, gyerek egyaránt tudja játszani, igazán jó közösségépítő, aktív szórakozás bármely korosztálynak. Szeretnénk állandó petanque-bajnokságot szervezni, erre készült is egy bajnokságkezelő online felület az egyik tagunk segítségével. Ide be lehet majd regisztrálni és nyomon lehet követni a csapatok eredményeit, a bajnokság alakulását. Terveink szerint az összesítésben legjobb négy csapatnak minden évben lenne egy Final Four versenye. A pályákat úgy terveztük, hogy akár magyar petanque-bajnokságot is le lehet bonyolítani rajtuk. Többfunkciós lesz a terület: amikor nem játszanak a pályán, a helyet lehet majd használni például kispiacnak, de akár színpad felállítására is alkalmas lesz.

Hogy tervezik a nyitvatartást?

Össze fogunk hozni egy játszótérhasználati szabályzatot, de ez még sok mindentől függ, a lakóközösséget is szeretnénk bevonni a részletek kidolgozásába. Később, amikor – reményeink szerint – a ház is elkészül, a főbejárat a Fülemüle utca felől lesz. A fő ok, hogy a forgalom inkább abba az irányba terelődjék és kevésbé zavarja a lakókat.

Mikor adják át az első fázis elemeit, a játszótereket és a petanque pályákat a rendezett parkban?

A kivitelezés határideje október vége. Ha valaki kedvet érez magában, hogy a közösségi park és ház épülésének folyamatába belelásson, beleszólhasson, vagy munkájával, szakértelmével támogatná a projektet, akkor szeretettel várjuk.

Előző cikkMi lesz valójában a gödi fákkal az Alkotmány utcában?
Következő cikkMilák: nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan összejön