A magyarok szeretik Görögországot. Nyaranta sok görög sziget hangos a magyar szótól, de Athén is népszerű a hazai turisták körében. Így a görög fogások sem ismeretlenek számunkra. De igazán jó hír az, hogy ha egy ízletes gyrost, muszakát vagy suvlakit szeretnénk enni, akkor azt már a budapesti Hegedűs Gyula utcában is megtehetjük. A GRK’S Greek Kitchen ráadásul Budapest legnagyobb gyrosát, vagy ahogy ők hívják: yeerosát kínálja az embereknek.

Eredeti családi receptek alapján készülnek az ételek és az italok a GRK’S Greek Kitchen-ben. A Giovantsis család múltja már az 1946-os évektől Magyarországhoz kötődik, amikor a görög polgárháború miatt több ezer görög menekült hazánkba.

„Így került Magyarországra a nagypapám és nagymamám is. A hetvenes években visszatértek az őshazába, már az édesanyámmal együtt. Mivel apa nélkül nőttem fel, nekem a nagypapám, Manolisz volt a példaképem. Nagyon szoros kötelék volt közöttünk. Most, hogy kezdek felnőni, próbálom az ő mintáját követni. Nagyon kitartó, alázatos, családszerető ember volt. Nagypapám ágáról mindenki zenész, nagymamám ágáról szinte mindenki tavernát, cukrászdát üzemeltet, főleg Andros szigetén. Így amikor összejött a család, az egyik oldalról adott volt a hangulat, a másik oldalról a gasztronómia. Ekkor kezdtem megismerkedni ezzel a közeggel” – meséli Giovantsis Georgios (Jorgos).

A céltudatos ifjú sokszor besegített, figyelte a főzés fortélyait, megfogta őt az alkotás és az ízek kombinálása.

„Otthon, magam kezdtem el új ízeket megalkotni. Nem is gondoltam, hogy ezzel fogok foglalkozni, hiszen a pályaválasztáskor teljesen más pályán indultam el, közgazdász és marketing vonalon akartam édesanyám nyomdokaiba lépni. Az egyetemi éveim alatt elhelyezkedtem egy hazai görög étteremben, a Dionysos tavernában, ahol megtanultam a vendégekkel kommunikálni, megtanultam egy egységként működni a séftől a mosogatókig, és ami a legfontosabb, megbecsülni a munkaerőt” – teszi hozzá Jorgos, aki a GRK’S Greek Kitchen tulajdonosa és vezetője.

A tradicionális görög fogásokon túl vegetáriánus ételeket is felszolgálnak

Amikor felmerült a Yeeros üzlet átvételi lehetősége, Jorgos azonnal látta benne a lehetőséget és már az elején egy kész koncepció volt a fejében.

„Egyre jobban éreztem, hogy ez az én utam, ezt akarom csinálni szívvel-lélekkel. Így hát GRK’S Greek Kitchen néven megnyitottunk. A hely felújítása során görög életérzést vittünk a helységbe, lett egy kis teraszunk is, és az emeleten úgy 25-en kényelmesen elférnek. Ételeink közül a legismertebb természetesen a Yeeros, ami görög fűszerpác kombinációjával készül. De kínálunk a többi között biftekit, sutzukakit, szuvlakit, és a vegán vendégeinkre is gondoltunk, ezért csicseriborsós és cukkinis-répás fasírtunk is van. A görög pita Görögországból érkezik és lehet kérni teljes kiőrlésű kézzel készített görög pitában is a kiválasztott hús vagy vegán kombinációt. Új fejlesztésünk a garnélarák pitában, ami garidopita néven kapható saját szószmártással, és a tintahalas pita kalamari, ami tálban is kérhető. Nálunk kapható Magyarország legnagyobb görög pitája is, ami a „Brutalas” nevet kapta, mivel majdnem egy pizza méretű ételnek felel meg” – mondja.

A nagymama felügyeli a desszerteket

Természetesen van rakott padlizsános muszaka és görög sült tésztaétel, pastitio is. A tradicionális desszerteket, mint a ravani vagy a galaktobureko, Jorgos nagymamája készíti. Főszerepet kapnak a fűszerek is. Leghangsúlyosabban az oregánót használják az összes görög fűszer közül, de ennek is külön története van.

„A görög oregánó minőségét világszerte az egyik legjobbnak tartják. Évezredek óta használják kulináris fűszerként, de erős gyógynövényként is. Az oregánó az a növény, amely a legenda szerint fényesíti a hegyek csúcsait. Az ókori görögök akkora jelentőséget tulajdonítottak ennek a csodálatos gyógynövénynek, hogy beépítették a görög mitológiába is. Gyógyító tulajdonságait már ők is ismerték. E-, K-, A-, B3-, B6-vitaminban gazdag és az egyik legnagyobb C-vitamin tartalmú gyógynövény. Arisztotelész idevágó mondata, hogy „a természet nem teremt hibásan és hiába” – idézi Jorgos a nagy elődöket.

Áremelkedés helyett optimizmus

Persze a kialakult gazdasági helyzet a GRK’S Greek Kitchen életét is megnehezíti, de annak ellenére is fejlődésben gondolkoznak, hogy az alapanyagárak nőnek, és a beszerzés egyre nehezebb.

„Stratégiánk mégsem arról szól, hogy bezárjunk vagy árat emeljünk, inkább folyamatosan keressük az új lehetőségeket. Mi szeretnénk az utolsók lenni, akik árat emelnek. Hosszabb távra tervezünk, és reméljük, hamarosan újabb egységeket is nyithatunk Budapesten. Emellett saját QR-kód alapú kiszállítási rendszert is fejlesztünk” – tette hozzá az üzletvezető.

Előző cikkHétfőn a hosszú hétvégén is zárva marad a gödi termál
Következő cikkGöd vezeti a bajnokságot női kézilabdában!