Tolmácsi testvérek készítik “A mi szörpünk” finomságait. Ezeket a többi közt a Bekában is megkaphatjuk.

Juhász Árpád távközlési mérnökként diplomázott, húga, Foltán Ágota közgazdasági főiskolán végzett. Öt éve mindketten beleuntak a hivatali munkába, és az örökségül kapott ötholdas területen valami újba kezdtek – szörpöket készítenek.

A felhasznált alapanyagok nagyon pici kivétellel (például ha netán fahéj kell valamelyik termékhez) saját termelésűek. A Börzsöny lábánál, a gyönyörű tolmácsi domboldalon az elszórtan növő gyümölcsfák és a nagy, szabad téren szaladgáló rackajuhok (az ő biofűnyíró csapatuk) valóban a szabadság érzését keltik még a rövid időre idelátogatóban is.

Ágota elmondta, hogy nagyon szeretik új életüket, jóllehet, most jóval kisebb a jövedelmük és sűrűbb a napjuk, mint korábban, amikor egy mobilcég világot járó tervezőmérnökeként, illetve egy multi logisztikai szakértőjeként működtek. Sokkal természetközelibb életet tudnak így élni, ami mindkettőjüknek nagyon fontos.

Ágota mindig szeretett befőzni, és amikor első gyermekét várta, kérdezte a többi várandós anyukát, nem kérnek-e ők is az eltett finomságokból. Az volt az általános válasz, hogy “lekvárt csinálunk, de szörpöt nem – nem csinálnál esetleg azt?” Belevágott az ismeretlenbe és úgy néz ki, bejött a dolog.

Jelenleg a fő profiljuk a szörpkészítés, de emellett néhány fajta lekvár is szerepel a kínálatban. Idénytől és a termett gyümölcs mennyiségétől függő a kínálat, összesen körülbelül 20 fajta szörpöt készítenek. A legnépszerűbb a málnás citromfű, a málnás levendula, a bodza, a meggy és az epres menta.

Mind saját recept, gyümölcs és gyógynövény kombinációjából. Vegyszermentes alapanyagokból készülnek, a cukormentes változatnál sztívia, illetve eritrit felhasználásával. Vevőik szeretik az ízeiket. Néha van egy-egy újdonság, így például a tavaly karácsonyi forraltbor-ízvilág, persze alkoholmentesen. Vásárokon, piacokon árulják a portékájukat, de egyre több partnerük van a boltok és cukrászdák között is.

Előző cikkJó sok adomány gyűlt össze a Huzella-kert javára
Következő cikkTorlódásra készüljenek a vasúttal utazók