Hathetes ÖKO-sabb sorozat kezdődött a József Attila Művelődési Házban. A téma a konyha.
A már eddig is rengeteg programnak, szakkörnek, tánc- és sportcsoportnak, klubnak helyet adó JAMH-ban másfél hónapig, heti egy alkalommal újabb izgalmas program látogatható. Zöldebb, fenntarthatóbb, ökosabb konyháról ötletelnek együtt az érdeklődők Sztepanov Alexandrával.
Szétnéztünk mi is a Tudatos Vásárlók Egyesületének égisze alatt működő ÖkoKör Kamra találkozók első estjén. Megtudtuk, hogy Alexandrának és a foglalkozások többi résztvevőjének is szívügye a háztartások zöldítése, a programsorozat estjei is ezt a témát járják körül. A nyitó, illetve zárófoglakozások mellett négy fő téma lesz: az élelmiszer és az egészség; az élelmiszer és a klímaváltozás; az élelmiszer és a hulladék; az élelmiszer és a közösség.
A foglalkozásokat a közösségi hálón, illetve a szombati piacon hirdették meg, de segített a hírverésben a művelődési ház és a Gödi Hírnök is. Körülbelül öten-hatan jelentkeztek, de szívesen várják az érdeklődőket a későbbi, ingyenes találkozókra is.
A tematikus esteken a tervek szerint egy jelentkező vezeti fel az adott témakört, és a vitaindító, gondolatébresztő után közösen beszélgetnek, ötletelnek. Ebből, mint mondják, nagyon jó dolgok is kisülhetnek. Vannak kihívások, vállalások, mint például csomagolásmentesen vásárolni tisztítószert vagy éppen kevesebb húst enni.
A nyitófoglalkozáson bemutatkoztak a tagok, ismerkedtek egymással és a programmal. A kötetlen beszélgetés során előkerült például a mángold (mint kiderült, ezt mindenki szereti), a szombati termelői piac, a mézfesztivál. Az egymást korábban jórészt nem ismerő résztvevők hamarosan már a családok főzési szokásairól, a gyerekek allergiájának kezeléséről, receptekről beszélgettek.
Alexandra elmondta, hogy a tudatos vásárlók egy nemzetközi mozgalom, melyhez Magyarország is csatlakozott, és az országban sok helyen működő ÖkoKör Kamra találkozók sorába most már Göd is belépett. A következő öt szerdán folytatódik a program, minden érdeklődőt szívesen látnak.