Nagyon fogy a szenteste népszerű étele a város vendéglőiben, ahol előjegyzésre kínálják a halászlevet. Kollégánk körbejárta Gödöt és megérdeklődte: hol, milyet rendelhetünk belőle, és mennyiért.
A Belga Sörház már öt éve készít halászlevet karácsonykor elvitelre, de házhoz is szállítanak. Harcsahalászlevet kínálnak, átpasszírozva. 1.490 forint a félliteres adag, nagyon szeretik a vendégek. Bejglit nem készítenek, de gondolkodnak rajta, hogy jövőre belevágnak.
A Tó bisztró karácsonyi menüjében harcsafilé-halászlé szerepel 1.790 forintért. Belsőséget külön lehet rendelni hozzá 690 forintért. December huszadikáig, vasárnapig lehet leadni a rendelést, és 23-án érte kell menni. A két csinos lány szerint az övék a legjobb halászlé a városban – és én elhiszem nekik.
A felsőgödi állomással szemben a Retroázis Leves Bár kínál halászlevet az ünnepekre. Két fajta van, az egyik harcsaszelettel, a másik ponttyal, az áruk 1450 forint körüli. Elvitelre főznek, de a 3.000 forintnál nagyobb rendeléseket ki is viszik.
A Don Papa Pizzériában csak ilyenkor kínálnak halászlevet, és csak rendelésre. Érte kell menni 23-án, saját lábassal. Ponty- és harcsahalászlét főznek, az alaplé többféle halból készül. “Amennyit tudunk főzni, azt mind eladjuk” – mondják. Ez körülbelül félezer adagot jelent. A pontyhalászlé 1.550 forint, a harcsa 1.650, egy adag belsőségért 500 forintot kell fizetni.
Az Ilka Csárdában elvitelre harcsa- és pontyhalászlevet főznek. A bográcsnyi méretű adag 1.990 forint, a csésze 1.290 forint. Lehet választani, hogy milyen halbetétet szeretnénk, a halat előre belefőzzék vagy előkészítve adják át a vevőknek. Ez utóbbi lehetőség nagyon népszerű, mert így tovább el tudják tartani otthon.