Június 15-étől az önkormányzatok a korábbi, a veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek.

Gödöt is érinti a változás, visszaáll a korábbi jogrend. Ezzel kapcsolatban lapunk megkereste Szilágyi László gödi képviselőt. Az alább olvasható választ kaptuk tőle.

Kép: Facebook

„Ne feledjük, hogy pár hónapja még több száz magyar halt meg a COVID-19 miatt, és nekem is van ismerősöm, aki egyik napról a másikra fejezte be a földi életét. Szerintem egy gödi emlékműre szükség lenne, hogy az elhunytakra méltón megemlékezhessünk, illetve azok tiszteletére is, akik naponta erőn felül küzdöttek ezzel a világjárvánnyal. Ennek létrehozását támogatni fogom.

A Magyarországon oltással rendelkezők száma bőven már átlépte az 5 millió főt, így a fokozatos nyitásra már nagy szükség volt. Hazánk elért egy jó szintet ezen a téren, de sajnos láthatóan lelassult ez a növekedés. Azt gondolom, ezt a járványt csakis oltás által lehet legyőzni, így arra kérek minden gödi lakost, hogy éljen ezzel a lehetőséggel.

Június 15-e után az önkormányzatok képviselő-testülete újra normális üzemmódban tarthat üléseket. Magyarország legtöbb településén sikerült demokratikusan, átlátható módon megszervezni a döntéshozatalt, és bár a végső döntés mindig a polgármesterek kezében volt, a képviselők mégis online vagy személyes megjelenésükkel megvitathatták az adott előterjesztéseket. Dunakeszin ebben az időszakban ugyanúgy jártak el, mintha nem is lenne járvány, és így a képviselők, illetve lakosság tájékoztatáshoz juthatott. Persze a végén a polgármester már jogszabályi lehetőségekkel élve egyedül hozott döntést, mondjuk nem tudok olyan esetről, amikor a demokratikus többséggel szembe menve a vezető máshogy döntött volna.

Sajnos városunk november eleje óta külön utat járt be. Balogh Csaba már az első napok adta lehetőséggel élve leváltotta az alpolgármestereit és újakat nevezett ki. Bár nagy titoktartás övezi az ügyet, de információim szerint bíróságra került az ügy, mert eme szabálytalan eljárásra még a Pest megyei Kormányhivatal is felhívta szíves figyelmét az illetékesnek, aki ismét úgy döntött, hogy a jogszabályokat mindenkinél jobban ismeri.

Polgármester úr mellett láthatóan ebben az időszakban jó volt hű szövetségesnek lenni. Vajda Viktória és Andrejka Zombor jövő évi parlamenti választásokra készül, talán ha ezt az időt körzetükre fordították volna, akkor most nem szúnyogokat kellene csapkodni, közterületi kukákról meg hetente kerülnek fel fényképek, hogy milyen durván tele vannak és környékük szeméttel teli. November óta láthatóan Göd gazdátlan lett. Át fogjuk tekinteni, hogy milyen munkálatok vannak folyamatban, de ami a közterületi fűvágás és gallyazásnál ment, az alapján már júniusban érdemes lenne a téli felkészülést megkezdeni, hogy az első hóesés és fagy ne érje váratlanul városunkat. Számukra is óriási lehetőség állt rendelkezésre, hiszen semmilyen ellenszéllel nem kellett megküzdeniük.

Hlavács Judit nélkül talán már Göd össze is omlott volna, így egyedül az ő munkáját lehet megköszönni az elmúlt 7 hónapból. Mondjuk kommunikációs alpolgármesternek megtenni úgy, hogy a hivatal rendelkezett sajtóreferenssel, teljes mértékkel felesleges volt.

Göd állapotait jól tükrözi, hogy a városunk üzemeltetéséért felelős TESZ-nél már a 8. vezető került 2 éven belül kiválasztásra. A Gödi Körkép kiadására november óta a polgármester nem adott pénzt, majd a médiaszabadság látszatát teljes mértékkel mellőzve, hivatalhoz rendelte kiadását és szerkesztőnek egy hivatali dolgozó került kijelölésre. Ha ezt a Fidesz tette volna, akkor a Momentum már rég tüntetést szervezett volna.

Ebben a 7 hónapban egy új bölcsőde megépítésére elnyert közel 500 millió forintot is visszautalta a polgármester úr. Leendő gödi gyermekek jövőjét és családok lehetőségét vette el azzal, hogy egy ilyen intézményre szerinte nincs szüksége városunknak. Ezt szomorúan hallottam, hiszen meglévő bölcsődénk felújításra szorul, de óvodáink is modernizálásért kiáltanak. Új egységeket is építeni kellene általános iskola mellett, de erről 7 hónapja nagy a csend. 1 év alatt közel 10%-kal nőtt városunk lakossága és elsősorban fiatalok választották a Dunakanyar kapuját otthonuknak. Ha ez így folytatódik, akkor pár éven belül 25.000 fő feletti kisváros leszünk, amit nem követett le infrastruktúra-fejlesztésünk (útépítések, vízelvezetés stb). Pár hónap alatt olyan házak nőttek ki Gödön, ahol a szomszéd tusfürdőjét át tudja adni a mellette lakónak.

Hiába indítottam el a Nemeskéri út mentén egy véderdő létrehozását, a képviselők többsége támogatta kezdeményezésemet, q polgármester egy személyben elutasította kétszer is az előterjesztést, pedig a gödi lakosok már évek óta kérik ezt. Szerettük volna a gödi rászoruló családok esetében elengedni a szociális lakások után 3 havi bérleti díjat, de 500 000 forint költség szerinte elviselhetetlen kárt okozott volna a városvezetésben. Azon voltunk, hogy a tavaszi leállás miatt a városunkban bezárásra kényszerült vállalkozások vissza nem térítendő támogatást kapjanak, de ebben sem volt partner, mert szerinte csak az adót fizessék be a cégek, majd megoldják a problémáikat. Ha ki kellene állítani a polgármester úr bizonyítványát az elmúlt 7 hónapról, akkor a szociális érzékenység tantárgynál elégtelen szerepelne. Ebben az időszakban került a helyi buszmenetrend átszervezésére is sor. Oly sok gödi lakos háborodott fel, hogy végén Balogh Csaba kénytelen volt gyorsan visszavonulót fújnia és végre egy kompromisszumos megoldást létrehoznia.

Sok mindent nem tudunk, hogy mi történt Samsung ügyben, lett-e bármilyen előrelépés Pest megyével, esetleg sikerült-e megállapodni a kormánnyal olyan ügyben, ami Gödöt előrébb viszi.

Ami a jövőt illeti, talán a polgármester úr továbbra sem fog mindenki által elfogadható döntést hozni, de a testületi többség szerintem az utolsó pillanatban rántja vissza a szakadék széléről azt a buszt, amin mi, gödiek ülünk és megmenthetjük városunkat a káoszba fulladástól. Sajnálom, hogy ez az elvesztett 7 hónapnyi semmittevésnek a gödiek isszák meg a levét.”

Előző cikkÚtlezárással számoljon az M2-esen
Következő cikkNemsokára gyérítik a szúnyogokat