Suhajda Tibor fiának, a magyar hegymászónak a Facebookon üzent :“Összetartva az ország, barátok és rokonok – VELED VAGYUNK ÉS IMÁDKOZOM, IMÁDKOZUNK ÉRTED és, hogy a kis unokám, a fiad Soma, újra a tenyeredbe tudjon csapni, – hogy szia “édesapa” újra itthon… Könnyes szemmel aggódva, osztom meg én is, a jelenlegi, biztató friss híreket… Szeretünk és nagyon várunk HAZA“ – írta az apa.

Mint ahogy korábban beszámoltunk róla, a Kyocera Everest Expedíció 2023. március 23-án indult, s ennek keretében Suhajda Szilárd azt tűzte ki célul, hogy pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül eléri bolygónk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Magyar állampolgárnak ez korábban még nem sikerült.

Suhajda Szilárd 2023. május 20-ról 21-re virradó éjjel indult el csúcsmászó körére, előtte sikeresen teljesített három akklimatizációs kört. Május 21-én elérte a 6400 méteren lévő 2-es tábort, majd 22-én a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen május 23-án kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát, és a késő délutánt hóolvasztással, folyadékpótlással töltötte. A 8848 méter magas csúcs meghódítását a legkedvezőbb időjárás-előrejelzés ismeretében május 24-ére tűzte ki.

„Most vagyok legközelebb az Everest csúcsához. Félek, ugyanakkor boldog izgatottsággal várom az indulásom: a „rajtvonal” – a 4-es tábor, ahonnan kezdetét veszi a konkrét csúcsmászás – még messze van! Addig bármi történhet, de nagyon bízok a jó szerencsében! Úgy érzem, a felkészülésemen és az expedíció eddigi heteibe fektetett munkán nem múlhat a siker! Szerencsés vagyok, hogy a Családom és Barátaim, támogató Partnereim, sőt, egy egész ország mellettem áll! Úgy érzem, mindenkiért mászok most! Készen állok!” – nyilatkozta indulása előtt a hegymászó.

A csúcstámadás részleteiről is itt írtunk. A magyar hegymászóról május 24-én, nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méterről érkezett jel. Ez a Hillary-lépcső magassága. A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, a mászó addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra van. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött. A műholdas jeladója alapján a legnagyobb elért magassága 8795 méter volt. “Azt nem tudjuk, hogy Suhajda elérte-e a csúcsot, de azt egyértelműen kimondhatjuk, hogy ő az a hegymászó, aki „tiszta mászással” eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló” – írták a hazai háttércsapat Facebook-oldalán.

Az itthoniak május 25-én reggel értesültek arról, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az észlelő csapat a ruházata alapján egyértelműen beazonosította a magyar hegymászót.

Azt is közölték, hogy amikor elhaladtak mellette, Szilárd életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban” – mondta Legindi Tímea, az expedíció kommunikációs munkatársa, aki nem csak Szilárd egyszemélyes háttércsapatát alkotja, hanem a mindennapokban is szerető társa, felesége – írták a hegymászó hivatalos Facebook-oldalán.

Előző cikkMár tudják, hol van Suhajda Szilárd
Következő cikkÓvodások és tűzoltók ha találkoznak