Budapest, 2024. február 26. Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor Keresztes László Loránt (LMP) akkugyárakat érintő kérdéseire azt válaszolta, hogy semmilyen szándék nincs arra nézve, hogy egy-egy közösség döntését megakadályozzák.

Egy hete jelent meg az Átlátszó cikke, miszerint a légszennyezettségi adatok alapján a Samsung SDI gödi gyára 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe. Ennek kapcsán az LMP képviselője felszólalásában úgy fogalmazott, hogy „a hatóságok sokszor félrenéznek”, a civileket hátráltatja az állam míg a cégeket százmilliárdokkal támogatják. Felszólalásában azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy lesz-e következménye a szennyezésnek, és „miért akarják elvenni a települések jogait, hogy a saját jövőjükről döntést hozzanak”?.

Erre Orbán Viktor így válaszolt az Országgyűlés plenáris ülésén:

“Magyarországon tiszta szabályok vannak arra nézve, hogy milyen környezetvédelmi feltételeknek kell megfelelnie egy-egy gyárnak. Gödön a polgármester feljelentést tett, és megvárják a feljelentés eredményét, és a vizsgálatot – mondta a kormányfő. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy minden döntést az adott ügyhöz legközelebb lévőknek kell meghoznia. Ez nemcsak Brüsszel és Magyarország viszonylatában igaz” – tette hozzá Orbán Viktor.

Előző cikkKammerer Zoltán feljelentést tett a gödi Samsung-gyárral kapcsolatos, nemrég nyilvánosságra került adatok miatt
Következő cikkKülönleges koncerttel köszöntik a gödi hölgyeket nőnapkor